Péntekig pályázhatnak a szakegyesületek

Kannában viszik a tejet a begyűjtőbe. Még lehet pályázni eszközbeszerzésre Fotó: Domján Levente

Csupán néhány nap áll még rendelkezésére azoknak a Hargita megyei juh- és szarvasmarha-tenyésztő egyesületeknek, amelyek egyesületi tejbegyűjtő csarnokaik felszerelésére, modernizálására kívánnak pályázni. A tejhűtőtankok, ecomilkek, számítógépek és tejtermelés-nyilvántartó programok beszerzését a megyei önkormányzat vidékfejlesztési egyesülete a célra elkülönített 67 ezer lejből a beruházási összeg 49 százalékáig támogatja.

Kannában viszik a tejet a begyűjtőbe. Még lehet pályázni eszközbeszerzésre Fotó: Domján Levente
Kannában viszik a tejet a begyűjtőbe. Még lehet pályázni eszközbeszerzésre Fotó: Domján Levente

[dropcap]M[/dropcap]ár csupán ezen a héten, pontosabban az augusztus 14-én, péntek délután 15 órakor lejáró határidőig fogadja Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete az egyesületi tejbegyűjtők felszerelésére, eszközbeszerzésére, illetve a kistérségi állatvásárok szervezési költségeinek résztámogatását igénylő megyei juh- és szarvasmarha-tenyésztő egyesületek pályázatait. A tejhűtőtankok, tejminőség-ellenőrző készülékek, asztali és hordozható számítógépek, tejkvóta-nyilvántartó programok vásárlására pályázó szakegyesületek támogatására a vidékfejlesztési egyesület jelen kiírása keretében összesen 67 586
lejt kínál. A vissza nem térítendő támogatás gyakorlatilag a beszerezni kívánt eszközök értékének felét – 49 százalékát – biztosítja, míg a beruházási költségek fennmaradó hányadát önrészként a pályázónak kell előteremtenie.
Újdonság, hogy a rendelkezésre álló keretösszegből állatvásárok, kistérségi juh- és szarvasmarha-kiállítások szervezésére is támogatást nyújtanak. Mint Márton Istvántól, a vidékfejlesztési egyesület igazgatójától megtudtuk, e lehetőség iránt a lövétei és a nagygalambfalvi egyesület érdeklődik, míg tejhűtőtank vásárlására korábban a gyergyóremetei, a csíkszentmiklósi és a csík­szentsimoni szarvasmarha-tenyésztő egyesület, míg tejminőség-ellenőrzést szolgáló ecomilk-készülék beszerzésére a kányádi és az etédi gazdaegyesület jelezte pályázási szándékát.
A vidékfejlesztési egyesület jelenlegi kiírása idén immár a második, kifejezetten juh- és szarvasmarha-tenyésző egyesületeknek szóló pályázati felhívása. Az idei első, tavaszi pályázati forduló alkalmával összesen 30 ezer lej vissza nem térítendő támogatásban részesítették az egyesületi csarnokaik modernizálására pályázó állattenyésztő egyesületeket. Akkor Csík térségéből a menasági és a vacsárcsi, Udvarhelyszékről a pálpatakai, Gyergyó vidékéről pedig a szárhegyi gazdaegyesület fejlesztési, eszközbeszerzési törekvéseit támogatták.

Domján Levente

: an accessible web community