Pénteken látható lesz a Starlink műholdfüzér

Pénteken 22:58 és 23:06 óra között szabad szemmel is látható lesz a Starlink műholdak füzére – közölte szerdán a Vasile Urseanu Admirális Csillagászati Obszervatórium.

 

„Június 4-én, pénteken este a Starlink műholdak egy füzére szemmel is látható lesz. A műholdak 22:58-kor északnyugaton tűnnek majd fel, és 23:06-kor, kelet felé eltűnnek a Föld árnyékában” – olvasható az intézmény képviselőinek Facebook-bejegyzésében.

Hozzáteszik: a Starlink-füzért északra nézve, baloldalt lehet majd megpillantani.

A SpaceX május 16-án indította útjára Floridából (USA) az újrahasznosítható Falcon 9 rakétát a Starlink internetes hálózatának 52 újabb műholdjával.

Elon Musk cégének az a célja, hogy 1584 Starlink műholdat állítson Föld körüli pályára, mintegy 549 kilométerre a Földtől, ami a kereskedelmi műholdak esetében a szokásosnál kisebb távolság.

A Starlink műholdrendszer célja a nagy sebességű internetszolgáltatás biztosítása a Föld teljes felszínén. A gyors válaszidő érdekében a műholdakat viszonylag alacsonyan helyezik el.

A Vasile Urseanu Admirális Csillagászati Obszervatórium “derűs eget” kíván péntek estére mindazoknak, akik kíváncsiak a műholdfüzérre.

: an accessible web community