Óvóhelyek helyzete Hargita megyében: ide menekülhetünk légitámadás esetén

Az előző évhez képest 17-tel csökkent a megyénkben nyilvántartott óvóhelyek száma, amelyekbe légitámadás esetén menekülhet a lakosság. A változás oka, hogy szigorodott a kritériumrendszer, így mindössze harminc létesítmény felel meg az előírásoknak.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 4 perc
Óvóhelyek helyzete Hargita megyében: ide menekülhetünk légitámadás esetén
Fotó: Hodgyai István

A szomszédunkban zajló háború árnyékában Székelyföldön, így megyénkben is egyre többeket foglalkoztat az óvóhelyek helyzete. Hol találhatók, van-e elegendő, milyen állapotban leledzenek. Összességében elmondható, hogy nincs kellő számú – az előírt kritériumoknak megfelelő – menedék a megye településein. A lakók elenyésző hányada tudna elférni a hivatalosan jegyzett fedezékekben. 
A Hargita megyei katasztrófavédelem által közölt legfrissebb adatok alapján megyénkben harminc óvóhelyet tartanak nyilván, főleg a városokban – Csíkszereda, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós –, de néhány vidéki településen is akad belőlük, mint Tusnádfürdő, Gyergyótölgyes, Gyergyó­hol­ló, Székelyvarság, Felső­bol­dogfalva. Az elmúlt évhez képest 17-tel csökkent a megyében található hivatalosan jegyzett óvóhelyek száma. A Hargita Megyei Olt Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) szóvivője, Alina Ciobotariu lapunk megkeresésére elmondta: az újév környékén aktualizáláták a polgári lakosság számára elérhető óvóhelyek listáját, így amelyek nem feleltek meg a kritériumoknak, kiestek. Például a szerkesztőségünk – Temesvár sugárút 4. szám – épülete alatt található pince tavaly még hivatalosan elfogadott óvóhelynek számított, az idén már nem található meg a listán. Mint kiderült, az önkormányzatok pillanatnyilag még a tavalyi adatokat ismerik. Az idén még nem volt a katasztrófavédelemnek és az önkormányzatoknak közös ellenőrzésük az óvóhelyeket illetően – jegyezte meg a szóvivő. 

Hodgyai István

Háromféle óvóhely

Csíkszeredában – a katasztrófavédelem által nemrég aktualizált lista szerint – tizenegy hivatalos menedék található, amit vészhelyzet esetén meg tudnak nyitni a lakosság előtt. Az óvóhelyeket a nemzetközileg elfogadott narancssárga négyzetben található kék háromszöggel jelölik – magyarázta el érdeklődésünkre Roth László, Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának polgárvédelmi felelőse, aki rávilágított arra a tényre, hogy sajnos nem áll elegendő számú óvóhely a lakosság számára. Mint mondta, a városnak hivatalosan 41 470 lakója van – amit enyhe túlzásnak tart – viszont a bunkerek 1000-1200 embernek tudnak menedéket nyújtani. Igaz, a külvárosok lakói vészhelyzet esetén valószínűleg a saját házaik pincéjébe húzódnak majd. Zsögödből vagy Somlyóról nem fognak elindulni az emberek a központba az ott található óvóhelyekre – mutatott rá Roth, aki megjegyezte, hogy

óvóhelyek tekintetében Európában Svájc áll a legjobban, viszont ott sem százszázalékos a lefedettség.

Megtudtuk, hogy a bunkerekben személyenként egy négyzetmétert kell biztosítani, a helyiségnek szellőzőnyílása kell legyen, vasajtóval kell rendelkeznie, és legalább egy vészkijárattal. Az utóbbi kritériumnak a megyeszékhely óvóhelyeinek alig több mint fele felel meg. Csíkszeredában óvóhelyek találhatók a Pacsirta sétány 1., 3., 5., 7. szám, valamint a 3/H ANL tömbház alatt, a Márton Áron utcában, a BRD bank alatt, a Mihail Sadoveanu utcában, a városháza ügyfélközpontjában (volt Postabank), a Hunyadi János utca 29. szám alatt, a Nárcis sétány 5/A és 5/C alatt, valamint a megyei könyvtár épülete alatt. Két úgynevezett parancsnoki óvóhely is van Csíkszeredában, a városi a Gyermek sétányon található, a megyei tanács épülete alatt. Formálisan háromféle óvóhelyet különböztetnek meg: polgárit, magánt és parancsnokit. 

Megtudtuk, Csíkszeredában összesen 20 sziréna található.

Infógrafika: Kelemen Dóra 

Van két nagy hatótávolságú, elektronikus sziréna is – a megyei kórház épületén, valamint az úgynevezett Penge-blokkon. Ezeken keresztül hangüzenetekkel is lehet felhívást intézni a lakosság felé felvételről, vagy spontán is. Vészhelyzet esetén – ami lehet légiriadó előrejelzés, légiriadó, katasztrófariadó, például árvíz – a szirénázás mindig két percig tart, viszont az intenzitása változó, a szünetek időintervalluma hosszabb vagy rövidebb, attól függően, melyik vészhelyzetre figyelmeztet. A riadó végét egy két percig tartó folytonos szirénázás jelzi.

A pince is jó menedék lehet

Székelyudvarhelyen tizenkét óvóhelyet tartanak számon, melyből kilenc a közösség számára nyilvános, három pedig magántulajdonban van. Mint a városháza kérdéseinkre érkezett válaszaiból kiderült, ezen óvóhelyeket kizárólag légitámadás – légiriadó, bombázás – esetén lehet használatba venni, a riadókészültségtől számítva 24 óra áll az illetékesek – katasztrófa- és polgárivédelem – rendelkezésre, hogy az óvóhelyeket ivóvízzel és a szükséges ellátmánnyal töltsék fel. A város óvóhelyeiről viszont tudni kell, hogy viszonylag kis számú a befogadóképességük, legtöbb esetben az óvóhely fölött található intézmény alkalmazottjai sem férnének el bennük – emelik ki a válaszokban.

Megnyugtatásként szolgál ugyanakkor, hogy az említett tizenkettő mellett, a legtöbb lakás, tömbház és ingatlan pincéje is megfelel a célnak légiriadó esetén, így ha bekövetkezne egy katasztrófa, senkinek nem ajánlják egy távolabb levő menedékhely felkeresését – mutatnak rá.Hodgyai István

A város menedékhelyeinek felszereltsége viszont kevésbé kecsegtető: például a városháza alatt levő óvóhely nagyjából a monarchia óta nem változott semmit. A menedékekben ugyanakkor közös, hogy egyikben sem található szellőzőrendszer, de mosdóval is csak három van felszerelve. A város óvóhelyei befogadóképességük szerint a következő helyeken találhatók: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala (73 fő), Marin Preda Líceum (200 fő), Szentjános utca 49. és 51. szám (73-73 fő), csereháti ifjúsági lakások – Árpád utca 6.,7.,8.,9.,10-es szám – (46, 30, 27, 46, 27 fő). A három magánkézben levő a Rózsa, Móricz Zsigmond és Bethlen utcában található, a tizenhárom óvóhely összbefogadó képessége 782 fő, legutóbbi állapotfelmérésüket 2022 márciusában végezte el a Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelősége. 

Hodgyai István

24 órán belül kiürítik

Gyergyószentmiklóson a katasztrófavédelem által aktualizált óvóhelyek számát tekintve, a tavalyi öt helyett már csak egy felelt meg a kritériumoknak. Ez a Kárpátok utcában lévő személyi nyilvántartó iroda épülete alatt található. Kibédi Szilárd, Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatalának polgárvédelmi szakfelügyelője érdeklődésünkre a tavalyi adatokkal tudott szolgálni lapunknak, megjegyezve, hogy az idén még nem tartottak ellenőrzést a katasztrófavédelemmel. Elmondta: törvény szabályozza, hogy vészhelyzet esetén a tömbházak és a lakóházak pincéi is hozzáférhetők kell legyenek, 24 órán belül ki kell üríteni a helyiségeket. Gyergyótölgyesen is egy éve még három polgári óvóhelyet jegyeztek, az idén a katasztrófavédelem által aktualizált hivatalos listán már csak egy szerepel, a 339. szám alatti alagsor. 

Tudósított: Boncina-Székely Szidónia, Létai Tibor, Pál Emil



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!