Öt Hargita megyei gyermekgyógyító pályázat nyert

A MOL Gyermekgyógyító program keretében 18 pályázat nyert támogatást emocionális terápiák és pszichoszociális beavatkozások megvalósítására, közülük öt Hargita megyei – közölte lapunkkal MOL Románia és A Közösségért Alapítvány.

A közlemény szerint MOL Románia és A Közösségért Alapítvány hétfőn hirdette ki a MOL Gyermekgyógyító program 12. pályázati kiírásának eredményeit. A MOL Románia által biztosított 400.000 lejes támogatási alapból 18 civil szervezetemocionális és művészetterápiás foglalkozásokat, valamint pszichoszociális beavatkozásokat valósít meg 773 sajátos nevelési igényű, fogyatékkal élő, krónikus beteg vagy súlyos betegségből lábadozó gyermek részére.

 

Hargita megyei sikeres pályázatok

Hargita megyéből öt civilszervezet pályázott sikeresen. A Comite Oklánd Egyesület a Művészetterápia fafaragással és bútorfestéssel című pályázata révén az Oklándi Gyermekotthon huszonnégy bentlakójának biztosít foglalkozásterápiát. Az Elfi Egyesület a csíkszeredai Szent Anna Speciális Szakiskola huszonnégy tanulójának szervez tevékenységeket. Pszichodrámával, rajzolással-festéssel és metaforikus (OH) kártyákkal segítenek a fiataloknak az önismeretük fejlesztésében. A Prosperitas Vitae Egyesület  a csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központban alkalmazott terápiás tevékenységei kiegészítéseként zeneterápiával és asszisztált zeneterápiával (Soundbeam) fog hozzájárulni harminc kisgyermek fejlődéséhez a Kapcsolódás a világgal hangok által II. című pályázatuk keretében. A Salvator Alapítvány -több éve hiánypótló tevékenységet végez a Gyergyói-medencében. A Megtartó LÓerő II. pályázat keretében tizenöt, fogyatékkal élő gyermeket és hozzátartozóikat segítik a lovasterápiás tevékenységekkel. A Szent Gellért Alapítvány a Virtuális játékokkal a fejlődésért című pályázatukkal nyert. Ennek eredményeként fogyatékos gyermekek számára adaptált videojátékkal egészítil ki a járulékos terápiák palettáját, amely a fejlődéshez szükséges mozgások elvégzéséhez plusz motivációt és játékos keretet biztosít a sérült gyermekeknek – olvasható közleményben.

– A MOL Románia továbbra is a közösségek megbízható partnere marad, az idén is folytatjuk a gyermekek gyógyításáért indított társadalmi felelősségvállalási programunkat. A MOL Gyermekgyógyító program szükségessége most jobban érzékelhető, mint korábban bármikor, hiszen a járványügyi helyzet fokozta a krónikus betegségekkel vagy fogyatékkal élő gyermekek nehézségeit, meglévő problémáikhoz további szorongások és bizonytalanságok adódtak. Mindannyiunk számára bizakodásra ad okot, hogy számos civil szervezet magas szintű szakmaisággal válaszolt a helyzet kihívásaira. Módszereiket kibővítették és a korlátozások szabta lehetőségekhez igazították, a gyermekekkel és hozzátartozóikkal pedig mélyrehatóbban foglalkoztak. A MOL Románia továbbra is támogatja ezeket a törekvéseket, és bízunk abban, hogy együtt jobbra tudjuk fordítani ezeknek a gyermekeknek a sorsát” – idézi a közlemény Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatójának nyilatkozatát..

 

A pályázat és nyertesei

A 18 nyertes pályázatot a 2020. november 2. és december 2. között beérkezett 77 pályázati kérelemből választották ki. A pályázó civil szervezetek fogyatékkal élő, krónikus beteg vagy súlyos betegségekből lábadozó gyermekeknek és fiataloknak biztosítanak emocionális- és művészetterápiás tevékenységeket, illetve pszichoszociális beavatkozásokat. Összesen 26 megyéből érkezett pályázati kérelem, 43 egyesület korábban is pályázott a programban. A nyertes pályázatok megvalósítására 2021. február és augusztus között kerül sor.

 

A 18 nyertes szervezet közül 8 első alkalommal részesül támogatásban, 10 pedig korábban is pályázott sikeresen. A nyertes egyesületek Bukarestből, illetve Bihar, Brassó, Galac, Giurgiu, Hargita, Kolozs, Kovászna és Maros megyéből valók. A nyertes pályázatok megvalósításában különböző módszereket alkalmaznak, így művészetterápiát (zene, rajz, festészet), játékterápiát, emocionális terápiát (bábozás és szerepjátékok, gyermek pszichodráma, meseterápia), szenzoros integrációt, foglalkozás terápiát, valamint állat-asszisztált terápiát.

 

– A nyertes pályázatok megvalósítása februárban indulhat, a program futamideje ebben a kiírásban hét hónapra rövidült. Az érdeklődő civil szervezeteknek folyamatos tájékoztatást biztosítunk ebben a hét hónapban és szeptemberben egyaránt, amikor a nyertes szervezetek nyilvánosan bemutatják a megvalósított pályázatok eredményeit. Idén is szeretnénk átadni a legsikeresebben megvalósított pályázattal járó MOL Gyermekgyógyító díjat. A nyertes szervezet egy képviselőjét meghívjuk a soron következő kiírás zsűrijébe. Ezáltal szeretnénk átláthatóságot és egyenlő esélyt biztosítani minden pályázó egyesület számára – idézi András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetőjének igazgatóját a közlemény.

 

A MOL Gyermekgyógyító programról

A MOL Gyermekgyógyító programot A Közösségért Alapítvány szervezi a MOL által rendelkezésre bocsátott pénzalapból. 2009-ben indult, és olyan civil szervezetek (alapítványok, egyesületek, szövetségek) vagy vallásos intézmények pályázhatnak, melyek fogyatékkal élő, krónikus betegségben szenvedő, vagy súlyos betegségekből lábadozó gyermekek számára szerveznek terápiás programokat.

Tizenkét éves fennállása óta 227 pályázatot támogatott több mint 4 millió lejjel, közel 13.000 gyermek és fiatal megsegítésére.

A MOL Gyermekgyógyító programot 2013-ban, 2015-ben és 2018-ban díjazta a Civil Társadalom Gálája és a Romanian CSR Awards.

A 2020-as kiírás zsűrije: Violeta Stan gyermek-neuropszichiáter főorvos, A Fogyatékos Gyermekekért Európai Akadémia országos koordinátora (a zsűri elnöke), Mugur Ciumăgeanu, a Román Pszichológus Kamara klinikai pszichológia és pszichoterápia bizottságának tagja, Sorin Predescu, a Temesvári Nyugati Tudományegyetem Neveléstudományok karának tanára, Vargancsik-Thörik Krisztina Iringó, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem előadótanára, szociálpedagógus, Weisz Erika, családorvos, gyógytornász, lovasterapeuta, HorsEmotion Egyesület Temesvár – áll a közelményben..