Összetartó közösséget építenek: Csíkmadarasi újdonságok

Új honlapot és közösségi újságot hoztak létre Csíkmadarason. Folytatják az elkezdett projekteket, többek között az utak felújítását, illetve egy hatékonyabb fejlesztési stratégián is dolgoznak. A részletekről Péter Dávid, a település polgármestere tájékoztatta lapunkat.

Új, fiatalos csapat állt össze a csíkmadarasi önkormányzatnál a helyhatósági választások után. Az elmúlt időszak főként a csapatmunkáról szólt Péter Dávid községvezető beszámolója szerint.
– Azon dolgozunk, hogy minél hatékonyabban működjünk. Létrehoztunk egy keretrendszert, amely segítségével csoportosítottuk az elvégezendő és elvégzett feladatokat. Megújult a honlap új tartalmakkal, így szeretnénk gyorsabb ügyintézési lehetőséget nyújtani a lakosoknak – mondta a polgármester. Kommunikációs felület alkalmas arra, hogy a lakosság benyújtsa kéréseit, bejelentse panaszait.
Újdonság a községben, hogy kiadtak egy magazint, amely elsősorban csíkmadarasi lakosokat, helyi értékeket és történeteket mutat be, ugyanakkor közérdekű információknak is helyet adnak. A lap nyomtatott és virtuális formában is megjelenik.
– Folytatjuk az elkezdett projekteket, és igyekszünk befejezni ezeket. Kisebb módosításokra volt szükség, az útfelújítás és az ivóvízhálózat beruházása kapcsán. Folyamatosan egyeztetünk a tervezőkkel, építésfelügyelőkkel és finanszírozókkal. Kihasználtuk a téli időszakot, hiszen az időjárás változással a kivitelezési munkálatok is esedékesek – részletezte Péter Dávid. Hozzátette: készülnek az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) indulására, hiszen Románia közel harmincmilliárd eurót kapott, Csíkmadarason pedig számtalan olyan projekt van, amelyek kivitelezéséhez támogatásra van szükség. Az önkormányzat a község fejlesztési stratégiáján is dolgozik – amely egy évtizedre meghatározza a munka irányát –, ebben szerepelnek a pályázati úton megvalósított tervek is.
Kedvező elbírálást kapott az a pályázat is, amelyet a felcsíki gázhálózat kiépítésére Csíkma­da­ras, Csíkdánfalva, Csík­karc­falva, Csík­szent­tamás és Csík­szent­domokos községek együtt adtak le. Ezzel közelebb kerültek a főút környékeinek rendezéséhez.
– A mélyfúrás révén reméljük, hogy 1100-1200 méter mélységből, 60-70 Celsius-fok hőmérsékletű termálvizet tudunk kiaknázni. Ehhez viszont támogatási forrásokra van szükségünk. Ezenkívül a tűzoltóság, a mentőállomás, a rendőrség és a községi levéltár épületeit is korszerűsíteni szeretnénk. Felújítjuk ezenkívül az erdei útszakaszt és az óvodát is – sorolta a község vezetője. Megjegyezte: nemrégiben falutakarítási akció tartottak, amelyhez közel 110 civil csatlakozott. A felnőttek az út menti járdákat, árkokat, útszéleket takarították, míg a gyerekek szemetet szedtek a vízpartokon és az utak mentén.
– Nem könnyű a jelenlegi helyzet, de jó megtapasztalni azt, hogy működik a csapatmunka, az összefogás. Büszkeséggel tölt el egy olyan településen dolgozni, ahol az emberek törődnek egymással és részt vesznek a közösségi életben – bizakodott Péter Dávid.

Fülöp Orsolya