Hirdetés

Ősszel folytatódik Borbolyék pere

Szeptember 18-ra napolta el Borboly Csaba és tizenkét további vádlott büntetőperének tárgyalását a Maros Megyei Törvényszék.

Máthé-Háromszéki Eszter
Becsült olvasási idő: 3 perc
Ősszel folytatódik Borbolyék pere
Illusztráció Fotó: Hargita Népe Archív

Mint ismeretes, szinte napra pontosan tíz éve, 2013. május 13-án jelent meg Borboly Csaba az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) marosvásárhelyi kirendeltségén nyilatkozattételre, ahol a délután folyamán őrizetbe vették. A bíróság azonban elutasította az előzetes letartóztatásra tett indítványt. A Hargita megyei önkormányzat vezetője az ellene folyó vizsgálat miatt három hónapig, augusztus 12-ig nem tölthette be a választások útján szerzett tisztségét.

2013 szeptemberében emeltek vádat, akkor Borboly Csabát folytatólagosan elkövetett hivatali visszaéléssel, hivatali visszaélésre való felbujtással, hamisítással és hamis feljelentéssel vádolták. Az ügyészség akkori közleménye szerint az önkormányzat elnöke indokolatlanul fizetett ki jelentős, útjavításra szánt összegeket egy olyan útépítő cégnek, amely Pálffy Domokos volt megyei önkormányzati képviselő tényleges irányítása alatt működött. A vádlottak között szerepelt a Hargita megyei önkormányzat több középvezetője és hivatalnoka, az ügyben érintett két cég vezetője, valamint Kósa Péter, Csíkszentmihály RMDSZ-es polgármestere is.

A Hargita megyei önkormányzati vezetők pere Marosvásárhelyen kezdődött, 2014 szeptemberében, a DNA kérése alapján, és a megváltozott procedúra értelmében az ügycsomó a Hargita Megyei Törvényszékre került vissza. Itt 2015-ben három vádlott beismerő vallomást tett, így az ő esetükben ítélet is született, viszont a bíró távozásával a bizonyítási eljárás elakadt, és ezt követően szinte évente cserélődtek a bírók, ezért a tanúmeghallgatásokat többször újra kellett kezdeni. Végül 2020 májusában a Hargita Megyei Törvényszék jelezte a Marosvásárhelyi Ítélőtáblának, hogy nincs megfelelő bíró az ügy tárgyalására, ezért az arról döntött, hogy az ügycsomót a Maros Megyei Törvényszékre helyezik át.
Marosvásárhelyen tavaly novemberben tett nyilatkozatot Borboly Csaba, Sergiu Bogdán ügyvéd akkor arról számolt be, hogy a védelem bemutatta a kifogásolt 131-es és 124-es jelzésű megyei út felújításáról készült dokumentumokat.

A szerdai tárgyalás összegzéseként Sergiu Bogdan lapunknak elmondta, befejezték a tanúk meghallgatását, a konklúziók levonásáig egy hosszabb szünetet rendelt el a bíróság. Ugyanakkor kitért arra, hogy a kifogásolt út felújításához szükséges anyagokról kezdetben azt állították, hogy nincsenek meg, de miután fotó- és videófelvétellel bizonyították, hogy az építkezési anyagok megvannak, nem érti, a megyei tanács miért nem adott ki kezdési parancsot a munkálatok elvégzésére. Ezért indítványozta, hogy a bíróság átiratban kérjen magyarázatot a megyei tanácstól. A tárgyalás szeptember 18-án folytatódik.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!