Orban és Cîţu verseng: szombaton tartják a PNL tisztújító kongresszusát

Szombaton tartják meg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tisztújító kongresszusát, amelyen a pártot négy éve vezető Ludovic Orban házelnök nemzeti, Florin Cîţu miniszterelnök pedig liberális politikai programmal pályázik az elnöki tisztségre. A párt 48 területi szervezete közül 28 Cîţu, 12 Orban mögött sorakozott fel, 12 pedig még ingadozik.

A PNL elnökválasztása nemcsak az utóbbi négy hónapban kiéleződött párton belüli hatalmi harc, hanem a néhány hete kirobbant kormányválság kimenetelét is meghatározhatja. Orban ugyanis azt ígérte, hogy megválasztása esetén helyreállítja a kormánykoalíciót, míg ha Cîţu lesz a PNL elnöke, ez aligha lehetséges. Bár ideológiai téren inkább Cîţu szabadelvű, mintsem Orban konzervatív platformja mutat rokonságot a kormányból kilépett USR PLUS szövetséggel, a közös kormányzás során felhalmozott személyi ellentétek és a nyilvánosság előtt lezajlott kölcsönös vádaskodások miatt Cîţu győzelme esetén az USR PLUS aligha térhet vissza abba a kormányba, amelyből Cîţu miatt lépett ki.

A kongresszuson a PNL éléről államfővé választott Klaus Johannis is jelen lesz, aki több nyilatkozatában és nyilvános gesztusával utalt már arra, hogy Cîţut támogatja a pártelnökségért folytatott választási küzdelemben. Ludovic Orban egy televíziós interjúban azt valószínűsítette, hogy (esetleges) leváltását valójában Johannis kezdeményezte.

Bukaresti politikai elemzők mindenesetre kizártnak tartják, hogy Cîţu pusztán választási megfontolásból választotta a konfrontációt (a meghátrálás helyett) az USR PLUS-szal, amikor koalíciós partnere egy tízmilliárd eurós fejlesztési terv megtorpedózását kilátásba helyezve próbálta elérni az igazságszolgáltatás átszervezését. Legtöbben úgy vélik, hogy Cîţu minden lépéséhez – az USR PLUS távozásra kényszerítését is beleértve – megkapta az államfő előzetes jóváhagyását.

A PNL kongresszusára több mint ötezer küldött érkezik a bukaresti Romexpo kiállítóközpontba, néhány nappal azt követően, hogy Bukarest járványügyi szempontból vörös besorolásba került. A szervezők szerint azonban a rendezvényre csak védettségi igazolással lehet belépni, a kiállítási csarnok pedig 15 ezer férőhellyel rendelkezik, tehát a PNL-kongresszusa megfelel annak a járványügyi korlátozásnak, mely szerint a mozik, koncert- és egyéb rendezvénytermek kapacitásuk legfeljebb 50 százalékát kihasználva működhetnek azokon a településeken, ahol a lakosságarányos fertőzési ráta 3 és 6 ezrelék között van.

MTI