Novák Eduárd: Európában az utolsók között vagyunk a sport és rendszeres mozgás terén

Háromszéki vezetőkkel, az ifjúsági és sportegyesületek és klubok képviselőivel találkozott pénteken Novák Eduárd ifjúsági és sportminiszter Kovászna megyében tett látogatásán.

 

A miniszter a Sepsiszentgyörgyön működő sportklubok és egyesületek vezetőivel az országos sportstratégiáról, szponzortörvényről, támogatásokról egyeztetett a Sepsi Arénában. Elmondta, a sportstratégia elkészítése után a szponzortörvényen is változtatni akarnak, annak érdekében, hogy ez a jogszabály motiváló legyen, hogy a nagy cégek is támogathassák a helyi sportot.

– Továbbá szeretnénk elérni azt is, hogy minél több gyerek kezdjen el mozogni, egészségesebben élni, tudom, hogy ebben számíthatok a háromszékiekre, hiszen itt azt látom, rengeteg gyerekkel, fiatallal szerettetik meg a sportot – összegezte a találkozót a miniszter, akit az rmdsz.ro idéz.

A látogatáson elhangzottakról számol be az Agerpres hírügynökség is.

– Rendkívül alacsony azon román állampolgárok száma, akik rendszeresen mozognak vagy valami sportot űznek – idézi a hírügynökség a minisztert. – Nem csak a versenysportok, az olimpiai érmek számítanak, hanem az is nagyon fontos, hogy hány gyermek űz valamilyen sportot, az emberek hány százaléka mozog rendszeresen, és ezen a téren egyelőre nagyon rosszul állunk, országos szinten a lakosságnak csupán 2–5 százaléka végez rendszeres mozgást – fejtette ki Novák.

Hozzátette, az egészséges táplálkozás terén sem állunk túl jól, nagy a túlsúlyos személyek száma.