Hirdetés

Nőtt az örökbefogadási kedv Hargita megyében

Negyvenkét gyereket fogadtak örökbe tavaly Hargita megyében – hangzott el a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság és Hargita Megye Tanácsa közös sajtótájékoztatóján, szerdán a megyeházán.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Nőtt az örökbefogadási kedv Hargita megyében
Ismertették a tavalyi örökbefogadások statisztikai adatait Fotó: László F. Csaba

Negyvenkét gyereket fogadtak örökbe a megyében tavaly a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság nyilvántartása szerint – közölte Elekes Zoltán, az igazgatóság vezetője. – Az igazgatóság egyelőre harminckét családot nyilvánított örökbefogadásra alkalmasnak, és a megyénkben kilencvenhat gyermek fogadható örökbe. A statisztikai adatok alapján

tavalyhoz képest 27 százalékkal nőtt a megyei gyermekvédelmi rendszer közvetítésével örökbe fogadott gyerekek száma,

ugyanakkor hét százalékkal emelkedett az örökbefogadásra várók listája is – mondta Elekes. Hozzátette: a tavaly örökbe fogadott negyvenkét gyermek közül hárman nyolc és tizennégy év közöttiek voltak. Az idén januártól márciusig további tíz gyermeknek találtak családot.

László F. Csaba
Domokos Nina Liliana, az örökbefogadási osztály vezetője úgy fogalmazott: a negyvenkét gyermek sikeresen beilleszkedett új családjába. Az örökbe fogadott gyermekek korcsoport szerint a következőképpen oszlanak el: tizenkét gyermek az 1–3 éves, 27 gyermek a 4–7 éves, három gyermek pedig a 8–14 éves korcsoporthoz tartozik. Hozzáfűzte: a 10–14 éves korú gyermekeket a nevelőszüleik fogadták örökbe. További két gyermeket fejlődési késéssel fogadtak örökbe. 

– A tavaly év végén harminckét család várt egy vagy a második gyermek örökbefogadására. A harminckét családnak nagyjából a fele fogadja el a fejlődési késéssel rendelkező gyermekek örökbefogadását

– mondta az osztályvezető. Kiemelte: az örökbefogadási eljárást egyszerűsítették, hogy ezzel is ösztönözzék az örökbefogadást. A gyermekvédelem évente több örökbefogadást népszerűsítő kampányt szokott meghirdetni. – A tavaly június 6-án megtartott Örökbefogadási napon, Csíksomlyón összesen százötven örökbe fogadó család és örökbe fogadott gyerek vett részt – mondta Domokos Nina Lilliana. Ez követően ismertette, hogyan zajlik az örökbefogadási eljárás.

László F. Csaba
A sajtótájékoztatón Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke gratulált a szociális és gyermekvédelmi igazgatóság munkájához, illetve a  megyei önkormányzat nevében megígérte, hogy lehetőségeikhez mérten továbbra is igyekeznek támogatni az igazgatóság szociális tevékenységét.

– Bátorítunk minél több családot, hogy bátran vágjanak bele az örökbefogadási programba. Az örökbe fogadható gyerekeket három kategóriába soroltuk: a fejlődésben lemaradtak, a szellemi vagy testi sérültek, illetve a csecsemők. Szeretnénk, hogy a társadalom széles rétegeihez elérjen az örökbefogadási program híre, és valamennyi gyermekvédelmi rendszerben élő gyereknek szerető családot találjunk a – fogalmazott a megyeelnök.

A sajtótájékoztató végén levetítették a Minden gyermek érték című kisfilmet, amellyel azt kívánták érzékeltetni, hogy a sérült vagy nagyobb gyermekek is áldást és boldogságot hoznak az őket örökbe fogadó családok számára.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!