Nőtt a gépjármű-kereskedelemből és szolgáltatásokból származó forgalom

Illusztráció

A gépjármű- és motorkerékpár-kereskedelemből származó forgalom az idei év első négy hónapjában 6,3 százalékkal nőtt szezonális kiigazítás nélkül a tavalyi év azonos időszakához képest – derül ki az Országos Statisztikai Hivatal (INS) csütörtökön közzétett adataiból.

Az INS közölte, a 2022. január 1. és 2022. április 30. közötti időszakban a 2021. január 1. és 2021. április 30. közötti időszakhoz képest a gépjárművek és motorkerékpárok nagy- és kiskereskedelméből, valamint karbantartásából és javításából származó forgalom a szezonális kiigazítás nélkül 6,3 százalékkal magasabb volt; munkanaphatás- és szezonális kiigazítással ez a növekedés 4,6 százalékos.

A lakosságnak nyújtott piaci szolgáltatások forgalma 2022 első harmadában 40,5 százalékkal volt magasabb szezonális kiigazítás nélkül, mint 2021 első harmadában, ezt a következő területeken regisztrált forgalom növekedése befolyásolta: szerencsejátékok és szabadidős tevékenységek (+47,1 százalék), szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (+40,7 százalék), utazási irodák, utazásszervezők tevékenysége (+36,8 százalék), ruhatisztítás (+20,5 százalék), fodrászat, szépségápolás (+18,9 százalék).

Ugyanakkor a gépjárművek és motorkerékpárok nagy- és kiskereskedelméből, valamint karbantartásából és javításából származó forgalom 2022 áprilisában 12,5 százalékkal csökkent márciushoz képest szezonális kiigazítás nélkül; munkanaphatás- és szezonális kiigazítással viszont mindössze 1,5 százalékos a csökkenés.

A lakosságnak nyújtott piaci szolgáltatások forgalma 2022 áprilisában az előző hónaphoz képest szezonális kiegészítés nélkül 0,3 százalékkal növekedett. Ezt a következő területeken regisztrált forgalom növekedése befolyásolta: utazási irodák, utazásszervezők tevékenysége (+3,8 százalék), ruhatisztítás (+3,6 százalék), fodrászat, szépségápolás (+18,9 százalék), szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (+1,0 százalék). Csökkent a forgalom szerencsejátékok és szabadidős tevékenységek terén (-3,2 százalék).

A lakosságnak nyújtott piaci szolgáltatások forgalmának növekedése 2022 áprilisában az előző hónaphoz képest munkanaphatás- és szezonális kiigazítással 1,7 százalék volt.

Agerpres

: an accessible web community