Nők és vállalkozás

Nemrégiben megjelent a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának hivatalos facebook oldalán a legújabb podcast rész, melyben dr. Gergely Orsolya, Czirjék Katalin és Bagoly Anabella beszélgetett a női vállalkozásokról, illetve az Ifempowerről. A podcasttal kapcsolatos kérdéseinkre Czirjék Katalin, a podcast egyik vendége, illetve az Ifempower társ előadója válaszolt.

Az Ifempower a Sapientián, egy két részből álló, minikurzus volt, melyen a hallgatók elsajátíthattak megannyi vállalkozással kapcsolatos információt. Az Ifempower különlegessége az, hogy kifejezetten a női vállalkozókat, illetve vállalkozni vágyókat célozza meg, ezáltal pedig egy olyan közösséget épít fel, mely a későbbiekben elősegíti a megfelelő kapcsolatok kialakítását és kooperációs készségeket.

A saját vállalkozásról

Czirjék Katalin szerint mindenkinek érdemes lenne kipróbálni milyen vállalkozónak lenni.

– Mindig azt mondom, hogy az iskola elvégzése után mindenkinek ki kellene próbálnia milyen vállalkozónak lenni. Leginkább azért, mert amennyiben a saját vállalkozás nem válik sikeressé, az ember értékelni fogja a beosztotti pozícióval járó előnyöket – kezdte beszélgetésünket Czirjék Katalin. Hozzáfűzte: a beosztottaknak minden hónap végén megkapják szerződésben rögzített fizetésüket, ami jár nekik fix munkaidő mellett, azonban egy vállalkozónál ez teljesen másképp működik. A vállalkozás nem egy veszély nélküli dolog, nincs pontos fizetés a hónap végén, illetve sokkal nagyobb a felelősség is a vállalkozón, hiszen neki kell eldöntenie, hogy a jövedelmét hogyan használja fel.

– Az én első vállalkozásom Angliában volt, azonban egy idő után sajnos nem működött. A második vállalkozásom a rendezvény szervezéshez kötődik, ám a Covidos periódust ez is megsínylette. Nagyon meg kellett gondolnunk, hogy hogyan tovább, hiszen az elmúlt egy évben nem lehetett eseményeket szervezni – világított rá a problémára a vállalkozó.

Anya vagy vállalkozó? Mindkettő!

Vállalkozásai előtt pedagógus volt Marosvásárhelyen, azonban a harmadik gyermeke születése után rá kellett jönnie, hogy ez a munka már nem megfelelő számára, mivel az ingázással együtt tíz órát kellett erre szánnia naponta.

– Az embernek meg kell látnia, hogy mikor kell egy adott helyzetből kisétálni, és új irányt keresni. Én is így tettem, pedagógiai pályafutásom után otthonról kezdtem dolgozni, azonban ebben a periódusban is kéthetente be kellett utaznom Kolozsvárra néhány napot, amely a negyedik gyermekem születése után ismét tarthatatlannak bizonyult. Ekkor kezdtem a saját vállalkozásba, hiszen így itthonról dolgozhatok, saját munkabeosztással. Nőként különösen nehéz helyt állni, hiszen a női vállalkozók nagy hányada kényszervállalkozó. Ez azt jelenti, hogy a családi helyzetükből adódóan egyszerűen nem vállalhatnak teljes munkaidős állást. És általában a nőknél nem is az a probléma, hogy nem mernek beszállni egy-egy vállalkozásba, hanem az, hogy nem tudják, mikor kell kiszállni abból, minden erejükkel azon vannak, hogy amit építettek az megmaradjon – mutatott rá Czirjék Katalin.

Honnan az ötlet?

Munka terén a kreativitás mindig is fontos szempont volt számára, ezért jobban is szereti a vállalkozások, projektek azon részét, melyben ötletelni kell, megkeresni a problémákat, új megoldásokkal előállni.

– A vállalkozásnak az a része mikor már minden nyugodt és működő képes, számomra unalmas. Jó, ha van egy-két olyan ember, akikkel meglehet osztani a felelősséget. Így, míg én keresem egyes problémák megoldását, addig a többiek foglalkozhatnak a már működőképes projektekkel. Ezért is fontos számomra, hogy egyszerre több projekttel is foglalkozzak, mivel így mindig adódik olyan munka, amely kreativitást igényel –fogalmazott a válallkozó. Megkérdeztük tőle, hogy mit üzen azoknak a fiatal lányoknak, akik vállalkozók szeretnének lenni, illetve gondolkodnak azon, hogy saját vállalkozást indítsanak?

– Azt, hogy ne gondolkodjanak, csinálják. A mi generációnknak nem volt annyi lehetősége, mint a mostani fiataloknak, nekünk a tapasztalás útján kellett megtanulnunk mindent. A mai fiatal lányok előtt már áll egy ösvény, amely mentén elindulhatnak, figyelhetnek, hogy ne kövessék el azokat a hibákat, amiket mi már elkövettünk és tanulhatnak a mi tapasztalatainkból is – zárta beszélgetésünket Czirjék Katalin.

Biró Vivien