Női vállalkozók találkozója Csíkszentgyörgyön: A nők társadalmi megítélése a tét

A női vállalkozók ügyes-bajos dolgairól tartottak fórumot Fotó: Keresztes Bea

A nők sok szempontból hátrányból indulnak a vállalkozók világában, mégis fontos a jelenlétük, hiszen sikereiktől függ társadalmi megítélésük – jelentette ki Czirjék Katalin, a Női vállalkozók Erdélyben csoport elindítója, a tegnap délután Csíkszentgyörgyön megtartott kerekasztal-beszélgetésen. Az eseményre a községben tevékenykedő női vállalkozókat várták.

Tegnap az idei Szent György-napok keretében szerveztek ke­rek­asz­tal­beszélgetést női vállalkozóknak Csíkszentgyörgyön. Az eseményen Czirjék Katalin, a Női vállalkozók Erdélyben csoport elindítója, hasznos tippeket, életből vett példákat osztott meg az érdeklődőkkel, akik választ kaphattak számos, vállalkozásukat érintő kérdésre.
Kijelentette: habár a nők sok szempontból hátrányól indulnak a vállalkozások világában, megéri küzdeniük a sikerért.
– A valóság az, hogy a nők társadalmi megítélése nagyban függ attól, hogy tudnak-e pénzt csinálni. Fontos, hogy megmutassuk, nemcsak a hagyományos női szerepekben tudunk helytállni – tette hozzá Czirjék Katalin, akivel a jelenlévők megosztották vállalkozásaik gondjait, illetve azokat a kihívásokat, amelyekkel szembesülnek.
Elhangzott: a koronavírus-járvány következtében megkerülhetetlen lett az online jelenlét, amely a falusi környezetben élő vállalkozók többségének nehézséget jelent. Czirjék Katalin rámutatott: a sikeres online kommunikáció egyet jelent a megmaradással.
– Nagyon fontossá vált a különböző közösségi oldalak használata, hiszen az emberek főként itt figyelnek fel az adott vállalkozásokra. De még ennél is fontosabb, hogy a vállalkozók merjék az emberi arcukat is megmutatni a közönségnek – osztotta meg a siker titkát Czirjék Katalin.
Ég és föld a különbség a férfi és női vállalkozások között

A Női vállalkozók Erdélyben csoport elindítója a Hargita Népe kérdésére részletesen kifejtette, mi a különbség a férfi és a női vállalkozások között. Hangsúlyozta: alapvető eltérésekről van szó.
– Amíg a férfi legtöbb esetben csak a vállalkozásában kell helytálljon, addig a nőnek feleségként, anyaként, házvezetőnőként is bizonyítania kell, és ezekhez az elvárásokhoz csapódik a cégvezetés terhe is. Ilyen szempontból elengedhetetlen a támogató környezet, hiszen a mai világban, ahol a nők is munkába járnak, dolgoznak, már nem olyan egyértelmű, kire hárul az otthoni munka – fejtette ki véleményét Czirjék Katalin, aki rámutatott: fontos megjegyezni, hogy a legtöbb női vállalkozás ötlete gyermeknevelési szabadság alatt születik meg.
A kerekasztal-beszélgetés során elhangzott: nincs különbség a székelyföldi és Erdély más régióiban élő női vállalkozók között, mindenki szenvedélyesen teszi a dolgát, miközben egy olyan rendszerben próbál helytállni, amely sokszor hátat fordít neki. Az esemény a felmerült kérdések, megjegyzések összegzésével zárult.

Keresztes Bea