Némi késéssel zárul a pótérettségi

Bár a Hargita megyei tanfelügyelőség korábbi tájékoztatása szerint az őszi pótérettségi eredményeit augusztus 31-én kellett volna kifüggesszék a vizsgaközpontokban, ez tegnap nem történt meg. Bartolf Hedwig tanfelügyelő egy miniszteri rendeletre hivatkozott az eredmények késésével kapcsolatban, amelyeket egyébként ma hozzák nyilvánosságra.

[dropcap]H[/dropcap]iába várakoztak tegnap reggel a diákok a Hargita megyei vizsgaközpontoknál, az ajtók zárva voltak, a pótérettségi eredményhirdetése ugyanis elmaradt.
– Azt mondták, csak kedden függesztik ki az eredményeket – erősítette meg tegnap egy diák, aki a csíkszeredai Venczel József Szakközépiskolánál várakozott hiába. A Hargita Megyei Tanfelügyelőség álláspontja szerint egy miniszteri rendelet miatt késett egy nappal a vizsgadolgozatok eredményeinek kifüggesztése, arra a kérdésre viszont, hogy erről miért nem értesítették időben az érintetteket, nem kaptunk választ.
– Ma délben 12-ig megtörténik az eredményhirdetés a csík­szeredai, székelyudvarhelyi, gyer­gyó­szentmiklósi és maros­hé­ví­zi központokban, ugyancsak ma délután 4 és este 8 óra között fel­leb­bezhetnek azok, akik nem elégedettek a jegyükkel. Az óvásra benyújtott dolgozatokat szeptember 2–3. között javítják ki, a végső eredményeket pedig pénteken közöljük – tájékoztatott az ügyben Bartolf Hedwig.
A maroshévízi központban egyébként a román nyelv és irodalom vizsgán tíz diák nem a szakjának megfelelő pótérettségi tételt kapta.
– Vagyis felcserélődtek a reál és humán szakos hallgatóknak összeállított tételek, és sajnos ezt sem a felvigyázó tanárok, sem a diákok nem vették észre – utóbbiak egyébként aláírnak egy dokumentumot arról, hogy a szakjuknak megfelelő tételt kapták – tudtuk meg a tanfelügyelőség munkatársától.
Az összecserélt tételekre csak a javítóközpontban figyeltek fel a tanárok, amikor a dolgozatokat kézhez kapták. A diákok így szerzett jegyei ugyanakkor érvényesek maradnak, a minisztérium nem kérte, hogy újraírják a dolgozatot, közölte a tanfelügyelőség.

Pál Bíborka

: an accessible web community