Nemcsak a beruházás, a hozzáállás is sokat számít

Tíz éve annak, hogy korszerűsítették és bővítették a gyergyószentmiklósi Felnőtt Fogyatékos Személyeket Ápoló és Gondozó Központot. A jubileumra keresztelővel és ünnepséggel emlékeztek.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 3 perc
Nemcsak a beruházás, a hozzáállás is sokat számít
A lelki egészségre is hangsúlyt helyeznek a gyergyószentmiklósi ápolóközpontban Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Ünnepet tartottak szerdán Gyergyószentmiklóson a Fogarasy Mihály utcai ápolóközpontban. Tíz éve már, hogy a jelentős beruházásnak köszönhetően bővült a központ, és a kor valamennyi követelményének eleget tesz, ezzel biztosítja mintegy ötven beutalt személy minőségi ellátását.

– Hatalmas mérföldkő volt az intézmény életében a tíz évvel ezelőtti bővítés és felújítás,

sokkal barátságosabb körülményeket tudunk azóta nyújtani

a beutaltaknak, ezért gondoltuk a munkatársakkal, hogy érdemes megünnepelni – mondta el érdeklődésünkre Elekes Erika, az ápolóközpont vezetője.

Az ünnepség első részében hét bentlakó vette fele a keresztség és a bérmálás szentségét, a keresztszülői szerepeket az ápolóközpont munkatársai vállalták fel mind a hét esetben.

– Lakóinknak nagyon fontos a szentmise, gyakran járnak ide a plébániákról szentmisét tartani. Úgy gondoljuk, hogy a lelki egészségük is igen fontos, és mivel nem tudjuk, kiskorukban meg voltak-e keresztelve, ezért szerveztük a szertartást – részletezte az intézmény vezetője.

Elsőáldozók is lesznek azok, akiket most megkereszteltek, erre a következő szentmise keretében kerül majd sor.

Az egyházi szertartás után közösen társasjátékoztak az otthon lakóival az ünnepségre érkezett vendégek, és megtekinthették a kézműves-foglalkozásokon készült tárgyakból álló gazdag kiállítást is.

Az ünnepség második részét a Korona nagytermében tartották. Ott a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője megköszönte a központ munkatársainak, hogy megfelelő hozzáállást tanúsítanak a munka és az ellátottak iránt.

– Az átadón is arról beszéltem, hogy azonkívül, hogy a körülmények megváltoztak,

nagyon fontos, hogy az emberi hozzáállás is megfelelő legyen. Biztos vagyok benne, hogy az elmúlt tíz év alatt ez rendben volt,

akárhányszor látogatni jöttünk, elégedettek voltak a beutaltak – fogalmazott Elekes Zoltán.

Az ünnepségen a Fogarasy Mihály Általános Iskola kisdiákjai, valamint a Salamon Ernő Gimnázium zenekara szórakoztatta a jelenlevőket.

A gyergyószentmiklósi Felnőtt Fogyatékos Személyeket Ápoló és Gondozó Központban ötven ágy áll rendelkezésre, ennyi beutaltat tudnak gondozni egyszerre. Napi huszonnégy órás ellátást biztosítanak a felnőttkorú szellemi fogyatékkal élőknek, orvosi ellátással, fejlesztő tevékenységekkel, teljes étkeztetéssel. Az intézmény évek óta folyamatosan tele van, bár most csak Hargita megyéből utalnak ide ellátottakat.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!