„Nem nehéz, csak más”

Román szótárral jöttem, majd nagy meglepetés ért – jegyezte meg gyergyóremetei előadásán Jackie Curtin, az angol lány, aki 2009-ben jött először Székelyföldre, majd annyira megtetszett neki, hogy egyesületet alapított, másfél éve pedig Csíkszeredában él. A Nagyvilág Remetén elnevezésű sorozat évadának befejező előadása nagyban eltért a korábbiaktól, hisz ezúttal nem egy helyi beszélt a külföldi kalandjairól, hanem egy máshonnan érkező személy, az itt szerzett tapasztalatait osztotta meg a közönséggel. Jackie örömmel beszámolt a pozitív benyomásairól, emellett a szigetország és megyénk közötti különbségekre is rávilágított mondandójában.

Jackie Curtin Gyergyóremetén. Megannyi témát érintett előadásában
Jackie Curtin Gyergyóremetén. Megannyi témát érintett előadásában

Kertész László
kertesz.laszlo@hargitanepe.ro

Jackie Curtin az angliai Shrews­buryben született, gyermekkorát azonban az alig 150 lelket számláló Postling nevű faluban töltötte. Marketing–menedzsment diplomát szerzett, azonban, mint mondja, nem találta helyét a szakmában, folyamatosan az ismeretlen után vágyakozott: külföldi önkéntes programok iránt kezdett érdeklődni, majd Románia mellett döntött.
Kifejtette, miután megtudta, hogy az országban magyar közösség is él, egy évig tanulta a nyelvet Budapesten, majd csak ezután tért vissza. Több csíkszéki településen is tevékenykedett, majd 2011-ben megalapította Csíkszeredában a Care to Travel elnevezésű egyesületet, amely külföldről érkező önkénteseket helyez el Hargita megyében.
Rámutatott, épp ma érkezik Dubaiból egy önkéntescsapat Gyergyószárhegyre, akik egy hétig dolgoznak majd a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonának környékén.
– Folyamatosan érkeznek az önkéntesek Hargita megyébe, mi pedig feltérképezzük az igényeket, majd különböző településeken helyezzük el őket – fejtette ki az angol lány.

Újdonságok hada fogadta Székelyföldön
Előadásának túlnyomó részében a hazája és Hargita megye, vagy általánosabban véve Székelyföld közötti különbségekre világított rá, mondván, teljesen megváltozott az életszemlélete.
A vallástól kezdve, a házi kedvenceken át, a tömegközlekedésig rengeteg különbségre rámutatott, többször is hangsúlyozva: nem szemrehányást tesz, csupán a véleményét mondja el.
Közölte, Angliában szinte már egyáltalán nem vallásosak az emberek, így nagyon meglepte, hogy nálunk a családok közösen mennek templomba vasárnaponként. Az állattartással kapcsolatban elmondta, otthon családtagnak számítanak az állatok, így mindig elborzad, hogy nálunk „gyakorlatilag eszköznek használják” azokat.
– Életemben először itt stoppoltam – mosolyogtatta meg a közönséget Jackie Curtin, mondván nagyon gyengének tartja a tömegközlekedési felhozatalt Székelyföldön, hangsúlyozva: a járatok időpontjait megtudni is közel egy napot kell telefonálgatni. Hozzátette, a vonatokon fellelhető korrupciót is itt tapasztalta meg először.
Az étkezési különbségekre is igyekezett rávilágítani, közölve: mióta megkóstolta a székelyföldi paradicsomot, otthon rá sem bír nézni.
– Azt hiszem, mi angolok rengeteget pazarolunk, az itt töltött idő alatt rájöttem, hogy sokszor jobban is használhatnánk a képzelőerőnket – tette hozzá.
További pozitívumként az időjárást, a tájakat és az emberek közvetlenségét emelte ki, azt azonban nem érti, hogy a szép kirándulóhelyek hogy lehetnek ennyire szemetesek.
– Nagyon szeretem itt, és igaz, hogy van honvágyam, de maradok, hisz elkezdtem egy munkát, amit folytatni szeretnék – zárta gondolatait.