Nem költöztetik Zsögödfürdőre a csíksomlyói tűzkárosultakat

A napokban felröppent híresztelésekkel ellentétben nem helyezik el ideiglenesen Zsögödfürdőben a tíz napja kitört csíksomlyói tűzvész károsultjait. Vasárnap lakossági fórum keretében vitatták meg a kialakult helyzetet a csíkszeredai városházán, amelyen zsögödi, zsögödfürdői és csíkszentkirályi lakosok mellett a város és a megyei tanács képviselői vettek részt.

 

Nagy felzúdulást keltett a napokban a közösségi média felületein felröppent hír, miszerint a Zsögödfürdőn található Caritas-tábor területére lakókocsikat helyezett el a csíkszeredai önkormányzat. Sokan készpénznek vették, hogy a tábor területére átmenetileg a csíksomlyói romatelep károsultjait fogják elhelyezni. Az interneten keringő bejegyzések és fényképfelvételek nyomán valóságos tiltakozási hullám indult el, a zsögödfürdőiek online petícióban fogalmazták meg kifogásaikat a vélt intézkedés ellen. Ezek nyomán a csíkszeredai városvezetés beszélgetésre hívta az érintett városrészen élőket vasárnap kora este. A beszélgetés a városháza üléstermében zajlott, mintegy száz személy részvételével.

Felvezetésként Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere számolt be az érintett roma családok aktuális helyzetéről. A városvezető elmondta: a városháza információi szerint a tűzvész során kimenekített családokból mintegy harminc volt közvetlenül érintett. A húsz porig égett házban összesen 150-en laktak, az ő elhelyezésükről kell mielőbb gondoskodnia a szeredai önkormányzatnak. Az elöljáró hozzátette: vannak, akik csíkszeredai illetőség hiányában már elhagyták a várost, három ilyen családról van tudomása a városvezetőknek, ezen kívül akadtak, akik visszaköltöztek a Somlyó u. 33. sz. alatti romatelep épen maradt házaiba.

Fotók: Farkas Endre

A Zsögödfürdőn feltűnt lakókocsikkal kapcsolatosan Korodi Attila elmondta: azokat a Hargita Megyei Vízügyi Igazgatóság ajánlotta fel, azonban gyakorlatilag használhatatlanok. Ideiglenesen helyezték el a Caritas-táborban, ám nem fognak roma családok beköltözni, mert nem alkalmasak erre. A városvezető ugyanakkor beszámolt arról, hogy a kormány az országos katasztrófavédelmi rendszer tulajdonában lévő lakókonténereket ajánlott fel a romák elszállásolásához. A jövő héten érkező konténerek számára keresnek jelenleg helyszínt, területet. A polgármester hangsúlyozta: a probléma kezelése hosszú távú folyamat, összetett intézkedéssorozatot igényel.

A megjelent zsögödi, zsögödfürdői, illetve csíkszentkirályi lakosok (Zsögödfürdő Fenyés elnevezésű része közigazgatásilag Csíkszentkirályhoz tartozik, szerk. megj.) közül többen felszólaltak és beszámoltak a romákkal való együttélés kedvezőtlen tapasztalatairól. Ugyanakkor, miután értesültek a városháza döntéséről, hogy mégsem érkeznek tűzkárosult családok a Caritas-táborba, legtöbben a városrész infrastrukturális hiányosságait sorolták fel hozzászólásaikban. Szóba került Csíkszereda strandjainak helyzete, a zsögödfürdői volt ifjúsági szálló, illetve a közelében található használaton kívüli vendéglő sorsa, valamint a közvilágítás és az utak állapotának kérdései is.

A fórumon részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki hangsúlyozta, hogy a megyei önkormányzat partnerként minden szinten kész segíteni a városvezetés tevékenységét a kialakult helyzet orvoslása érdekében. Kiemelte: sok és gyors döntés meghozatalára van szükség. A politikus hozzátette: a romakérdés országos, illetve európai probléma is, így kormányzati és európai uniós források bevonására is szükség lesz közép- és hosszú távon is.