Nem érdemes kihagyni

Gyakorlatilag is kötelező lenne, de ellenőrizetlen háztáji vágások miatt jobbára csak kérni tudják a disznóvágásra készülődő családokat az állatorvosok a frissen levágott sertések húsának bevizsgálására. A pár perces eljárással ugyanis sok kellemetlen meglepetés elkerülhető: a húsminták trichinella-tesztje mostantól hétvégéken is lehetséges.

A disznóvágások időszakára készülve hétköznap és hétvégén is állandó ügyelettel fogadják a trichinella-vizsgálatra szánt húsmintával érkező gazdákat, fogyasztókat a városi és vidéki körzeti állatorvosok – jelentette ki tegnap lapunk érdeklődésére dr. Ladó Zsolt, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője. A megyei főállatorvos a mindössze 5-10 percet igénylő teszt elmulasztását nem ajánlja senkinek, az élősködővel fertőzött sertés húsának fogyasztása ugyanis tragédiához vezethet.

– Az ünnepekhez közeledve állandó ügyeletet tartanak a kollegák. A vidéki köröknél – elérhetőségeiket is feltüntetve – a körzeti állatorvosok teljesítenek szolgálatot. Csíkszeredában ettől egy picit eltérünk: mivel a városi piaccsarnok – melynek keretén belül az állatorvosi iroda is működik – vasárnaponként zárva tart, ezeken a napokon a Vörösmarty Mihály utcai, vagyis az egykori Fürdő utcai magánrendelőben vagy Taplocán, az állategészségügyi igazgatóság székhelyénél működő körhöz fordulva vizsgáltathatják be a húsmintáikat a fogyasztók. Az érdeklődőket a kollegák már a hétvégén is fogadták – hangsúlyozta Ladó doktor. 

Nem játék a trichinella

A megyei főállatorvos mindenesetre bizakodó: szerinte a helyi sertéstartók és a disznóvágásra készülő fogyasztók felelős magatartását jelzi, hogy a Hargita megyében évről évre több trichinella-próbára beszolgáltatott húsminta bevizsgálására kérik az állatorvosokat. A kés alá kerülő sertésekből azonban így sem jut el minden minta a bevizsgálást végző állatorvosokhoz, noha kötelező lenne. És mivel a vérben áramló, a húsizomba beépülő és ott betokozódó fonálféreg szabad szemmel nem látható, a bevizsgálatlan hús elfogyasztásával értelmetlen kockázatot vállalnak azok, akik a fonálféreg jelenlétét kimutató teszt elvégeztetését – kényelemből, időhiányból, vagy akár a hús vizsgálatáért elkért 15-20 lejért – lespórolják. A trichinella-próbára legjobban a rekeszizomból vett húsminta alkalmas.

– Örvendetes, hogy évről évre nő a bevizsgált próbák száma. A trichinella-vizsgálatot nem szabad kihagyni. A felelősségtudattal rendelkező gazda vagy fogyasztó nem teszi ki felesleges kockázatnak a családját. Ha jól emlékszem, legutóbb tavalyelőtt történt néhány olyan esetünk, amikor fertőzött disznó húsából fogyasztottak és kórházba kerültek. A húsból nemcsak a családtagok, a gyermekek, hanem a kóstolón keresztül a rokonok, a komák is esznek, így az esetleges megbetegedés kockázatának nemcsak a saját családunkat, hanem másokat is kiteszünk – szögezte le a megyei főállatorvos.

Jár a kártérítés

Ladó Zsolt ugyanakkor arra kéri a sertéstartókat, hogy akkor se essenek kétségbe, ha a próbán bebizonyosodik, hogy az állat fertőzött volt: az állami kártérítés ugyanis trichinellával fertőzött állat esetén is megilleti a tulajdonost, mivel a sertést a hatóság ilyen esetben kötelezően megsemmisíti. A kártalanításhoz azonban két, egymással összefüggő feltételnek is teljesülnie kell: egyrészt az állat a fülszámain keresztül azonosítható kell legyen, másrészt a sertésnek a tulajdonos gazda neve alatt szerepelnie kell a körzeti állatorvos nyilvántartásában. A levágott állat fülszámára amúgy a trichinella-tesztre hozott húsminta bevizsgálásakor is szükségük van az állatorvosoknak, a mintát beszolgáltató gazda személyigazolványa mellett.

– A bevizsgáláskor a fülszámra azért is szükség van, hogy az állatorvos egyúttal tudja kivezetni a nyilvántartásból az állatot. Tehát perzselés előtt mindenképpen vágják ki a fülszámot és adják le az állatorvosnak, hogy ezáltal tudja elvégezni az adatbázisban a szükséges műveletet – kéri Ladó Zsolt.

Ünnepi ellenőrzések

A karácsonyi ünnepekre ugyanakkor a hatósági állatorvosok is – mint ahogy minden esztendőben – átfogó ellenőrzésekkel készülnek. Az ünnepek előtt a feldolgozók, az állati eredetű élelmiszer-készítményeket gyártó, raktározó és árusító egységek, valamint a piacokat vizsgálják, annak érdekében, hogy a fogyasztók asztalára ne kerülhessen élelmiszer-biztonsági szempontból kifogásolható, romlott vagy lejárt szavatosságú élelmiszer. A hatósági állatorvosok fokozott ellenőrzési akcióira a jövő héttől számíthatnak a boltok üzemeltetői, illetve a piaci árusok. Domján Levente