Nagy az igény a gyermekek felügyeletére: A legtöbb óvoda fogadja a kicsiket

Kicsik az egyik csíkszeredai óvodában. Vakációban is van igény a gyerekek felügyeletére

A Hargita megyei óvodák többségében hétfőtől lesz foglalkozás – nyilatkozta lapunknak Márton Adél óvodai oktatásért felelős tanfelügyelő. A tanintézményekben a közegészségügyi szabályoknak eleget téve minden csoportban külön-külön fogadják a kicsiket, az óvodai személyzet pedig ehhez igazodva a legtöbb helyszínen teljes létszámban jelen van az intézményben.

Aszülők részéről tapasztalt óriási igényről számolt be a legtöbb csíkszeredai óvoda vezetője, amikor a tavaszi vakáció idejére tervezett gyermekfoglalkozásokról érdeklődtünk, ugyancsak ezt erősítette meg Márton Adél óvodai oktatásért felelős tanfelügyelő is, aki szerint a megyében működő óvodák 75 százaléka nyitva lesz a tavaszi szünidő alatt is.
Az oktatási minisztérium korábbi közleménye szerint az érintett tanintézmények a közegész-
ségügyi igazgatóságok jóváhagyásával fogadhatják a kicsiket, ennek egyik feltétele, hogy a korosztályokat külön csoportokban foglalkoztatják az óvodák, és nem indítanak vegyes csoportokat.
– A nyugati keresztény egyház húsvéti ünnepét követően a megye óvodáiban is volt egy egyhetes tanítási szünet, ezt követően fertőtlenítik a helyiségeket, és április 12-től indulnak a vakációs gyermekprogramok. Természetesen a tavaszi szünidőben szervezett foglalkozásokon az eddig tanult tananyag átismétlésén, elmélyítésén, illetve a szabadtéri gyermekjátékokon van a hangsúly. Az óvodák visszajelzései szerint óriási az igény a kicsik óvodai felügyeletére – nyilatkozta Márton Adél óvodai oktatásért felelős tanfelügyelő.
A tanfelügyelő szerint a legtöbb esetben az óvoda vezetősége a szülők igényeit felmérve mérlegelte, hogy kinyit-e a tavaszi szünidő alatt, voltak azonban olyan intézmények is, ahol automatikusan kérték a működésükhöz szükséges jóváhagyást a közegészségügyi igazgatóságtól. A városi környezetben működő óvodák mellett a vidékiek jelentős része is fogadja a kicsiket, rövidített programmal.
– Az intézmények megnyitása nem függ a gyermeklétszámtól, 5–10 gyermekkel is tarthatnak foglalkozást az óvodák – tette hozzá a tanfelügyelő.
Megkérdeztük néhány csíkszeredai óvoda vezetőjét, hogy hétfőtől milyen programmal működnek? A Napocska Napközi Otthon, az Aranyalma és a Kis herceg óvodák mind fogadják a kicsiket.
– Szinte teljes létszámmal fogunk működni, vagyis a csoportjainkba járó 398 gyermek közül 326-nak a szülei jelezték, hogy gyermekeik a szünidőben is részt vesznek a foglalkozásokon, ez azt jelenti, hogy mindkét épületünk, a Kis herceg és a Cimbora is nyitva lesz – tudtuk meg Kedves Ildikótól, a Kis herceg óvoda igazgatójától.
A szülők hasonló mértékű igényéről számolt be lapunknak a Napocska Napközi Otthon igazgatója is, Albert Ibolya szerint az intézmény minden csoportjában lesz foglalkozás, az óvónők teljes létszámban dolgozni fognak a rendes időbeosztásban. Szintén lesz vakációs foglalkozás az Aranyalma óvodában is.
Márton Adél tanfelügyelő szerint a járványügyi intézkedések miatt egy időre online térbe szoruló óvodai foglalkozásokat követően jelentősen megnőtt a szülők és a gyermekek körében is az igény a fizikai jelenléttel működő óvodai programok iránt, ezt mutatja az is, hogy a legtöbb intézmény az elmúlt időszakban a kicsik 100 százalékos jelenlétével működött.

Pál Bíborka

: an accessible web community