Múzeumlátogatásért kedvezmény a bowlingpályán

A múzeumban aktiválták az egyik tabletet. Kezdődhet a pontvadászat | Fotó: Miklós Dalma

Ingyen látogathatják a Haáz Rezső Múzeum kiállításait és rendezvényeit azok a diákok, akik rendelkeznek a múzeum, a Septimia Szabadidőközpont, a Mini Erdély Park és az UniPoint által létrehozott hűségpontgyűjtésen alapuló belépőkártyával. A pontgyűjtő kártya kedvezményes bowlingpálya-használatot és egyéb szabadidőközpontos tevékenységeket is elérhetővé tesz a város vonzáskörében, és ezek gyakori látogatására ösztönözhet.

Beköszöntött az igazi nyár a diákok számára, néhány udvarhelyi intézmény pedig szeretne mindent megtenni annak érdekében, hogy a gyermekek a kultúra és a sport területén hasznosan tölthessék el a vakációs szabadidejüket. Kimondottan diákok számára kifejlesztett pontgyűjtő projekttel támogatják a múzeum, a sport, illetve a helyi turisztikai látnivalók látogatását.
Az ötlet gazdája, Lukács László tegnap sajtótájékoztatón ismertette a részleteket. A társadalmi kezdeményezés célja kimozdítani a tanulókat a koronavírus okozta elkényelmesedett állapotból, a digitális világból. A pontgyűjtés által ösztönzik a fiatalokat a valós közösségi tevékenységek gyakorlására az interneten divatossá vált tevékenységek helyett. A diákkártya az UNIPoint összetett rendszer része, amely ezúttal nem a város gazdasági hálózatát, inkább a kulturális és a szabadidős vonulatát erősíti meg. Évekkel ezelőtt volt már hasonló, akkor kudarcba fulladt próbálkozás egy pontgyűjtési akcióra. Lukács elmondta, hogy hosszú távú terveik vannak, és ezúttal nem a partnerek általi finanszírozás révén, hanem egy uniós pályázat keretén belül élesztették újjá a rendszert.

Amit a kártyáról tudni érdemes

A vakáció első napjáig három oktatási intézményben – Tamási Áron Gimnázium, Baczkamadarasi Kis Gergely Református Gimnázium és Benedek Elek Pedagógiai Líceum – összesen 500 kártyát osztottak szét a 0–12. osztályos tanulók között. A tanárok a kártyákat tanulmányi eredmények alapján ítélték oda, azaz az első öt tanuló részesült a kedvezményben. Lukács kivételes helyzetet is említett, ugyanis az egyik osztályban a tanár mindegyik tanulónak kérte a diákkártyát. A tanár döntését azzal indokolta, hogy az osztályban mindannyian kiváló tanulmányi eredményeket értek el az elmúlt tanévben. A kártyákat a múzeumban személyesítik meg, azaz bevezetik a rendszerbe őket, és nyomon követik a megszerzett pontokat, hogy a tanuló akkor se veszítse el azokat, ha elhagyja a kártyáját.
Három ponton helyeznek el tableteket, amelyek felismerik a kártyán található QR-kódokat, s gördülékennyé teszik a projekt működését: a Haáz Rezső Múzeumban, a Borvízmúzeumban és a Mini Erdély Parkban. Már működik egy tablet a Septimiában. Az univerzális kártyán gyűjthetők a pontok, amelyek később ingyenes belépőre vagy kedvezményes sporttevékenységre válthatók be. A múzeumlátogatásért alkalmanként egy pont a jutalom, amely később a Septimia bowlingpályáján hasznosítható. A pályahasználat során egy pont után 10 lejes árengedmény jár, de egy alkalommal csak egy pont használható fel.
Verzár Lóránt, a Septimia szálloda ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az intézmény már korábban is az UNIPoint gazdaságélénkítő csomag partnere volt, a következőkben azonban a bowlingot mint versenysportot szeretnék népszerűsíteni a fiatalok körében. Fazakas Szabolcs, a Mini Erdély Park ötletgazdája szintén hozzájárult a projekthez – a kártyával rendelkező gyermekek ingyen látogathatják az élményparkot.

A projekt hosszú távú tervei

Az ötletgazda elmondta, hogy a következőkben még több helyi vállalkozót és oktatási intézményt szeretnének bevonni a projektbe. Miklós Zoltán múzeumigazgató meglátása szerint, a pandémia ideje alatt megváltoztak a múzeumlátogatási szokások. A legnagyobb problémát abban látja, hogy a tanárok és a diákok egyaránt kényelmessé váltak, nehezen mozdulnak ki, ráadásul a kulturális eseményekkel a tizenéveseket a legnehezebb megszólítani.
A kezdeményezők továbbra is várják az udvarhelyi iskolák jelentkezését, illetve további vállalkozások, partnerek bekapcsolódását. A tervek szerint a Városi Könyvtárat és a Művelődési Házat is felkeresik, hogy csatlakozzanak a projekthez. Ugyanakkor bővítenék a kártyával kedvezményesen elérhető sportolási lehetőségek listáját is például labdarúgással vagy úszással. A Múzeumok éjszakája elnevezésű rendezvény lesz az első, ahol pontokat lehet szerezni. A hűségpontgyűjtésen alapuló kártyáról bővebb információk találhatók a mediaromania.ro weboldalon.

Miklós Dalma

: an accessible web community