Hirdetés

Működik az új vízház Gyergyószentmiklóson

Üzembe helyezték Gyergyószentmiklós új vízházát a hetes kilométernél. Hargita megye legkorszerűbb víztisztító állomása egyelőre próbaüzemmódban működik, szerdán, a víz világnapján nyílt napot tartanak, így bárki megtekintheti.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc
Működik az új vízház Gyergyószentmiklóson
Hargita megye legkorszerűbb víztisztító állomását helyezték üzembe Gyergyószentmiklóson Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Sajtótájékoztatón jelentették be Gyergyószentmiklóson: üzembe helyezték az új vízházat, tizenhárom éve elkezdett beruházásnak jutottak ezáltal a végére. A víz- és csatornahálózat egy részét kicserélték, és korszerűsítették a derítőállomást meg a vízházat is. Amint Csergő Tibor András, a város polgármestere részletezte: noha alig egyéves kivitelezési idővel számoltak az elején, több mint egy évtizedbe telt, hogy teljesen befejezzék a munkát. Az első kivitelező cég csődbe ment, ez is jelentős fennakadást okozott. Most végre sikerült lezárni ezt a projektet az Országos Beruházási Vállalattal. Az elöljáró kiemelte: a vezetékhálózatot a következő időszakban helyezik nyomás alá, számítanak rá, hogy az évek óta használaton kívül levő rendszeren javítanivalók is lesznek.

– Jó hír, hogy sikerült úgy tárgyalni az Országos Beruházási Vállalattal, hogy rendelkezésünkre áll a garanciapénz, több mint kétmillió lej, amit ezekre a munkálatokra lehet majd fordítani – közölte Csergő.

A víztisztító állomást a gyergyószentmiklósi Hő-, Víz- és Csatornaszolgáltató Közmű működteti. Amint azt Zólya László, a cég igazgatója elmondta, sokkal jobb minőségű ivóvizet tud előállítani az új létesítmény, mint a korábbi.

– Három szűrőrendszerrel dolgozik az állomás: előbb homokszűrést, majd ultraibolya szűrést, majd végül egy aktív szénszűrést is végrehajtanak itt a nyersvízen – részletezte Zólya.

A vízház kapacitása 400 köbméter óránként, ez most a város szükségletét fedezi. A későbbiekben, az új elosztóhálózat üzembe helyezése és az ebből adódó veszteségcsökkenés után ez sokkal több lesz, mint amit a fogyasztók elhasználnak. 
A beruházás értéke összesen több mint 35 millió lej, ebből mintegy 6,8 milliót saját forrásaiból fizetett ki a város, hitelt is vettek fel az önrészre, amit tavaly vissza is fizettek. 5288 méter fővezeték, 33,627 méter szétosztó vezeték, 15 116 méter szennyvíz-összegyűjtő rendszerbővítés került a földbe a beruházás keretében, a vízházépítésen és a derítőállomás-felújításon kívül.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!