Műhelyeket szerelnek fel, tangazdaságokat hoznak létre

Tangazdaságok létrehozását és a szakiskolákban működő műhelyek modernizálását támogatja a megyei önkormányzat. A szak­kö­zépiskolák számára több mint 500 ezer lejt különített el Har­gita Megye Tanácsa, a pénz felhasználásával tangazdaságot hoznak létre Csíkdánfalván, Szé­kely­keresztúron és Gyimes­fel­ső­lokon.

Deszka a gyalupadon. Beruházásokkal erősített szakoktatás Fotó: Balázs Árpád
Deszka a gyalupadon. Beruházásokkal erősített szakoktatás Fotó: Balázs Árpád

Tíz szakoktatásban érdekelt tanintézménynek nyújtott anyagi támogatást a megyei önkormányzat. Az erről szóló döntés a testület november végi tanácsülésén született.

Félmillió lejt osztottak szét
A megyei tanácsi támogatást a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskolának, a dánfalvi Petőfi Sándor Iskolaközpontnak, a szentegyházi Gábor Áron Iskolaközpontnak, a balánbányai Liviu Rebreanu Iskolának, a székelykeresztúri Zeyk Domokos Szakközépiskolának, a gyer­gyó­­szent­mik­lósi Fogarasy Mihály Műszaki Líceumnak, a borszéki Zimmethausen Iskolaközpontnak, a gyergyóditrói szakközépiskolának, a gyimesfelsőloki Szent Erzsébet Líceumnak, valamint a székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskolának szavazták meg. Utóbbi oktatási intézmény – mint arról már beszámoltunk – elvesztette a 35 ezer lej értékű támogatást, mivel a székelyudvarhelyi városvezetés más beruházáshoz hasznosítja azt. A többi tanintézménynek egyébként év végéig kell a támogatást felhasználnia. A csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola vezetősége hamarosan kicseréli a műhely épületének a nyílászáróit, illetve öltözőszekrényeket és padokat vásárol.

Újabb lépés a tangazdaság kiépítése felé
A csíkdánfalvi Petőfi Sándor Iskolaközpont vezetősége a helyi és környékbeli polgármesteri hivatalokkal közösen, illetve a közbirtokosságok segítségében bízva egy felcsíki társulást hozna létre és ennek keretében európai szintű tangazdaságot üzemeltetne.
– Utánanéztünk, hogy milyen egy európai színvonalú tangazdaság, majd a romániai tangazdaságokra vonatkozó 2007-es miniszteri rendelet alapján is listáztuk azokat az alapfeltételeket, amelynek mindenképpen eleget kell tennünk ahhoz, hogy színvonalas oktatást biztosítsunk a fiataloknak – mondta lapunknak Kajtár Csaba. A dánfalvi iskolaközpont igazgatója szerint a községben tervezett tangazdaságnak így a következő feltételeknek kell eleget tennie: rendelkezzen állattenyésztési tanüzemmel, többféle háztáji állattal és helyet biztosítva a szántóföldi és a konyhakerti növénytermesztésnek. Ezenkívül rendelkeznie kell legalább két traktorral és a hozzájuk tartozó mezőgazdasági munkagépekkel, illetve karbantartó műhellyel. A dánfalvi tangazdaságot egy 10 szobás panzió és egy kézművesműhely tenné teljessé.
– Egy ilyen komplex tangazdaságban és a hozzá kapcsolódó agroturizmuson belül minden fiatal – lányok és fiúk egyaránt – megtalálná a számára megfelelő foglalkozást – állítja az iskolaigazgató. A megyei önkormányzattól kapott 100 ezer lejes támogatás egyelőre arra elég, hogy a dánfalvi önkormányzat tulajdonában lévő istállót – mely a későbbiekben a tangazdaság állattenyésztési tanüzemeként szolgálna – felújítsa a helyi tanács.
– A tetőszerkezetet cseréljük ki ebből a pénzből, de pályázunk még a nyílászárók cseréjére és a belső tér átalakítására is – nyilatkozta lapunknak Böjte Csongor-Ernő, Dánfalva polgármestere.

A kertészeti szakot erősítik
A székelykeresztúri Zeyk Do­mokos Szakközépiskola a három­éves szakoktatásban indított kertészeti osztály számára szeretne tangazdaságot létrehozni. Az ehhez szükséges területet a helyi tanács biztosítja.
– Egy 10 áras telket kaptunk. Ezt fogjuk a következő időszakban bekertelni a megyei önkormányzattól kapott 40 ezer lejes támogatásból, illetve ebből fedezzük az építkezési engedélyek anyagi költségét is, hiszen a szerszámok tárolására alkalmas épületre is szükségünk van – közölte lapunkkal Pávai Gyöngyvér. Az iskolaigazgató szerint a kertészetet már a következő tanévben hasznosítani szeretné a középiskola, méghozzá a hároméves szakoktatás gyakorlati tevékenységében. Ugyanakkor a fiatalok a gyümölcstermesztésen kívül értékes tapasztalatokat szerezhetnek a fűszer- és növénykertgondozás terén is.

Gyümölcsöst telepítenek
Szintén gyümölcsös telepítésére használj fel a megyei tanácstól kapott pénz egy részét a gyimesfelsőloki Szent Erzsébet Líceum. A középiskolában már tavaly is tartottak az agroturizmus szakon tanuló diákok körében gyümölcsfametsző és -oltó tanfolyamot.
– A soproni testvériskolánktól kaptunk ajándékba gyümölcsfacsemetéket, ezeknek a hazaszállításában segít most az anyagi támogatás egy része, a további 40 ezer lejt pedig a tavaly kialakított tanműhelyünk felszerelésére fordítjuk – tudtuk meg Ambrus Istvántól, a középiskola aligazgatójától. A Szent Erzsébet Líceum alagsorában kialakított tanműhelybe asztalos- és ácsmunkagépeket, illetve a mezőgépészeti szakma elsajátításához szükséges gépeket vásárol a tanintézmény vezetése.
Gépvásárlásra kapott 9252 lej megyei önkormányzati támogatást a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Műszaki Líceum is.

Pál Bíborka