Hirdetés

Monturist-ügy: egy tanácsos szerint átverés zajlik, az ügyvezető úgy látja, törvényesen jártak el

Újabb Monturist-közgyűlésre kerül sor rövidesen. A törzstőke módosítása, a szavazás menetének változása is a napirenden szerepel. A gyergyószentmiklósi Szabad Emberek Pártjának (POL) tanácsosa, Bajkó László sajtótájékoztatón ismertette, több okból is kifogásolja a közgyűlést és annak napirendjét. 

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 5 perc
Monturist-ügy: egy tanácsos szerint átverés zajlik, az ügyvezető úgy látja, törvényesen jártak el
A Szabad Emberek Pártjának (POL) tanácsosa, Bajkó László sajtótájékoztatón ismertette álláspontját Fotó: Barabás Pál-Hajnalka

– A gyergyószentmiklósi tanácsosok utolsó pillanatban értesültek a Monturist Kft. közgyűlésének összehívásáról. Tíz nappal a közgyűlés előtt kapták meg a meghívót, és ez a határideje a módosító javaslatoknak is. Történik mindez annak ellenére, hogy már április 21-én elkészült az összehívó, ekkor iktatta a cég – nehezményezte sajtótájékoztatón Bajkó László gyergyószentmiklósi tanácsos.

Mint rámutatott, a többségi tulajdonos, Budapest V. kerületének önkormányzata a május 11-i ülésén már napirendre tűzhette a közgyűlés kérdését, valószínűsíthető, hogy már több nappal ezelőtt megkapták az összehívót, de a gyergyószentmiklósi önkormányzathoz is megérkezett május 5-én, viszont a tanácsosoknak nem továbbították. A közgyűlést megelőzően legfeljebb tíz nappal lehet csak módosításokat végezni a napirendhez, így már nincs lehetőségük a tanácsosoknak, hogy a témákba beleszóljanak.

– Ez szó szerint egy átverés, amit azért időzítenek így, hogy egyáltalán ne tudjunk beleszólni a cég ügyeibe – fogalmazott Bajkó László. 

Kiemelte, annak ellenére próbálják mellőzni a gyergyói fél véleményét, hogy a napirenden szó van a tulajdonosi arányok nagymértékű változtatásáról is.

– A 2008/78-as tanácshatározatra hivatkozva, ami 16 ezer négyzetmétert kivett a cég törzstőkéjéből és a koncessziós szerződésből, megállapították, hogy 15,14 százalékra kell csökkennie a város részarányának a cégben. A korábbi közmű részaránya 4,06 százalékra emelkedik, a többségi tulajdonos része 80,78 százalékra nő, ha a közgyűlés rábólint – részletezte Bajkó. Szerinte ez amiatt is hátrányos Gyergyószentmiklós számára, mert annak ellenére, hogy a Monturist száz százalékban a város területeivel gazdálkodik, ha jövedelme lesz belőle, abból csak 15 százalék illetné meg Gyergyószentmiklóst. 

Megváltoztatnák a közgyűlésen a szavazás módját is: eddig úgy születtek döntések, hogy a részvények és a tulajdonosok többsége is kellett hozzájuk, a javasolt módosítás szerint ezentúl csak a részvények aránya számítana.

– Tulajdonképpen egy V. kerületi diktatúra alapján fognak döntések születni a cég kapcsán – részletezte Bajkó.

Részvények adásvétele kapcsán pedig – ezzel eddig minden részvényes egyet kellett értsen – egyetlen, többségi tulajdonosi voks is elég lenne. Ezáltal könnyen előfordulhat, hogy külső, akár magánszemélyek is tulajdonosokká válhatnak a cégben.

Bajkó László azt is közölte a sajtótájékoztatón, hogy a múlt heti budapesti megbeszélés során Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere elmondta, nem túl jó az önkormányzata gazdasági helyzete, nem lát módot arra, hogy befektessenek a Gyilkos-tónál a közeljövőben. Cégként pályázni nem tud a Monturist, az önkormányzat pedig nem kérhet támogatást olyan területek fejlesztésére, amelyekkel más gazdálkodik. Így nehézkes infrastrukturális fejlesztéseket végezni a közkedvelt üdülőtelepen.

Bajkó leszögezte, egyértelműen a város érdekei ellen szóló folyamatok zajlanak a Monturist témakörében. Amint az a város honlapjáról kiderült, a Monturist-közgyűlés összehívója a csütörtökre kitűzött gyergyószentmiklósi tanácsülés napirendjén, megbeszélendő témaként szerepel. 

Törvényesnek tartja az eljárást az ügyvezető

A felmerültek kapcsán lapunk megkereste a Monturist Kft.-t is. Török Csaba, a cég ügyvezetője a meghívó kiküldése kapcsán rámutatott, a cég alapszabályában az áll, hogy tíz nappal az ülés előtt kell megkapniuk a feleknek a napirendet, ezt ő teljesítette, hiszen már május 5-én, tizennégy nappal a tervezett ülés előtt iktatta azt a városházán. Azt is hozzátette, nem tudja, milyen procedúrák nyomán és mikor jutott el az önkormányzati képviselőkhöz az összehívó. A törzstőke tervezett módosulása kapcsán Török kifejtette, a mintegy 16 000 négyzetméternyi terület kivonásáról még 2008-ban hozott döntést az akkori önkormányzati testület.

– Ennek a helyzetnek a rendezése, törvényesítése zajlik most, erre egyébként a számvevőszék is felszólított a tavalyi ellenőrzése nyomán – közölte az ügyvezető. 

Az ügyben kerestük Csergő Tibort, Gyergyószentmiklós polgármesterét is, ám nem értük el.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!