Mitől más a Step by step oktatás?

Bővül Székelyudvarhelyen a kínálat az alternatív oktatási irányzatok terén: Step by step előkészítő osztály indítására készül a Tompa László Általános Iskola. Szakértőt, szülőket kérdeztünk, miről szól ez a „lépésről lépésre” oktatás.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 5 perc
Mitől más a Step by step oktatás?
Barátságos környezet. Stepet indít a Tompa Fotó: Asztalos Ágnes

A gyermeket középpontba állító oktatási irányzat az Egyesült Államokból indult, a Step by step, azaz lépésről lépésre programot a kilencvenes években dolgozták ki. Lényege, hogy az új készségek kialakítása, az információk átadása, az iskolai szokások elsajátítása a gyermekekhez alkalmazkodva, a nekik megfelelő tempóban, lépésekben valósul meg.

Ugyanazt, csak másképp

A Step by step talán a legismertebb és legelterjedtebb alternatív irányzat hazai viszonylatban, tudtuk meg dr. Péter Lilla egyetemi adjunktustól, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem székelyudvarhelyi kihelyezett pedagógusképző tagozatának főállású oktatójától. Kiemelte: a Step by step osztályokban is az érvényes tanterv és tantárgyi programok szerint terveznek a pedagógusok, illetve folyik az oktatás, így a stepes kisdiákok tudásában, képességeikben, kompetenciáikban ez semmilyen hátrányt nem jelent a hagyományos oktatásban részt vevő kisdiákokhoz viszonyítva.

Folytonosság

A Tompa László Általános Iskola számára fontos a gyermekközpontú oktatási szemlélet. Ezt mondta Libik Győző igazgató, amikor az újdonságról kérdeztük.
– Azzal, hogy Step by step osztályok indítását tervezzük, a létező közösségi igényekre is szeretnénk felelni. Azt látjuk, hogy sok kisgyerek számára az alternatív oktatási lehetőségek hatékonyabb fejlődési, kibontakozási lehetőséget tudnak biztosítani azáltal, hogy figyelnek a sajátos nevelési igényekre, az egyéni fejlődési tempóra. Ugyanakkor évről évre növekszik a szülők részéről az igény a délutáni foglalkozásokra, mert munkaprogramjuk miatt gondot okoz, hogy a kisiskolások számára délben véget ér az oktatás, a Step by step osztályokban viszont délutánig maradhatnak a kicsik, miközben tanítóik irányításával mélyülhetnek el a tanultakban, gyakorolhatnak, ismételhetnek – közölte az igazgató.
A szombatfalvi városrészben található iskola elemi osztályai korszerűen felszereltek.

A vélemény szabad

– Az iskolaválasztás időszakában több érv is szólt az Step by step alternatív oktatási forma mellett – mondta dr. Szántó Bíborka, aki gyermekét ilyen osztályba íratta be. – Egyrészt nagyon tetszett az, hogy a gyerekek reggel megosztják élményeiket egymással és az osztálytanítóval, illetve beszélgetnek arról, hogy milyen a hangulatuk, hogyan érzik magukat. Azt gondolom, egy kisiskolás korú gyerekek tanulása nagyban múlik azon, hogy ki tudja-e mondani az örömét, bánatát, ugyanakkor ez azt is eredményezheti, hogy a tanító jobban megérti, hogy miért működik a gyerek aznap (vagy általában) úgy, ahogyan működik. Az is szimpatikus volt, ahogy a nap az aznapi témákat egységbe foglaló reggeli beszélgetéssel indul, ami kifejezetten alkalmas arra, hogy a gyerekek érdeklődését felkeltse, és megteremtse az alapot ahhoz, amivel majd a központokban önállóan vagy csoportban foglalkozni fognak. Az is fontos szempont volt, hogy a gyerekek maguk választhatják meg, hogy melyik központban szeretnének dolgozni. Korábbi tapasztalataink alapján úgy láttuk, hogy a Step by step osztályokban tanuló gyerekek rugalmasabbak, bátrabban nyilvánítanak véleményt – sorolta az érveket a stepes oktatás mellett az édesanya.

De mik ezek a központok?

Dr. Péter Lilla egyetemi adjunktust arra kértük, soroljon fel néhány dolgot, amiben eltér a Step by step a hagyományos oktatástól. Az egyik ilyen a hosszabbított tanulási program – napi 8 óra –, azonban ez olyan mértékben igazodik a tanulók életkori és egyéni sajátosságaihoz, hogy ez nem jelent megterhelést a kisdiákok számára.
– A tanítási nap nem tanórákra tagolódik, hanem hosszabb közös tevékenységgel kezdődik, amelyet a tevékenységközpontokban zajló csoportmunkák követnek, hosszabb beiktatott szünetekkel, közös ebéddel, illetve a délutáni tevékenységekkel – vázolta.
Elmondta, az osztályterem berendezése is családiasabb: csoportmunkára alkalmas központok vannak, amelyeket alacsony polcrendszer választ el egymástól, továbbá nagy, puha szőnyeg, a katedra helyett pedig egy karosszék is helyet kap a teremben, amelyet a pedagógusok és tanulók egyaránt használhatnak, illetve nem maradnak el a tanítást-tanulást segítő digitális eszközök sem, például az interaktív tábla.

Szorongás nélkül

– Teljesen eltér az értékelés is, ugyanis a Step by step esetében a tanulók sokrétű megfigyelésén alapuló, személyre szóló, szöveges értékelés van, aminek részét alkotja a kisdiákok önértékelése is – folytatta dr. Péter Lilla.
– Nagyon vonzó volt számunkra ez a szöveges értékelés, így a szülő sokkal teljesebb képet kap a gyermeke fejlődéséről, elakadásairól, arról, hogy a tanítók hogyan látják a gyerek megnyilvánulásait az iskolában – fűzte hozzá Szántó Bíborka szülőként.
Egy másik szülő, Ambrus-Torzsa Mónika hozzátette,  szerinte a stepes gyerekeknél jóval kisebb a szorongás kialakulásának esélye, többek között éppen azért, mert nincs minősítés és minden gyerek a saját ütemében, a saját tulajdonságai, szükségletei szerint fejlődik, tanul.
– Mindkét fiamnak ezt az oktatási formát választottuk, reggel kíváncsian és boldogan indultak iskolába. Mivel nem kaptak minősítést, jegyeket, azt tapasztaltam, hogy megmaradt a spontán érdeklődésük, a tanulás utáni vágy, és szerették mindkét tancit. Sok szülő félt a negyedik osztály utáni áthajlásról az ötödik osztályba, de itt sem tapasztaltam nehézséget egyik fiamnál sem.

Ötödikben mi lesz?

Valóban gyakori dilemma a szülőknél, hogy miként befolyásolja, megnehezíti-e az ötödik osztályba való átmenetet, ha a gyermek Step by step osztályba járt korábban. Dr. Péter Lilla szerint nem jelent nagyobb nehézséget az ötödik osztályba való átmenet, mint a hagyományos osztályba járó kisdiák számára. A step-es kisdiák tele van kíváncsisággal, érdeklődéssel, önálló a tanulásban, jól megszokta a kooperatív csoportmunkát, az együttműködést, szociális képességei fejlettek, ugyanakkor tudásában, képességeiben sem marad alul a többiekhez képest.

Több szem többet lát

Mint fentebb már kiderült, van még egy korántsem elhanyagolható különbség a Step by step és a hagyományos oktatási forma között: minden osztálynak két pedagógusa van, akik partnerként tanítják, irányítják, vezetik és szervezik az osztályuk tevékenységét, alakítják az osztályközösséget.
– Előnynek gondoltuk ezt is, mert így a gyerek számára könnyebben elérhető a tanító, ha segítségre van szüksége, a tanító is jobban oda tud figyelni a gyerekekre – jegyezte meg Szántó Bíborka.
Péter Lilla is hangsúlyozta, hogy két pedagógus kamatoztathatja a szaktudását ebben az oktatási formában, hogy gyermekközpontú, demokratikus, rugalmas és tanulóbarát környezetet teremtsenek, ráadásul a sajátos igényű gyermekeknek is megfelelő iskolai környezetet tudnak nyújtani, épp az irányzat sajátosságai miatt.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!