Gyergyószentmiklósra látogatott a sportminiszter

A gyergyói sportélettel, gondokkal, tervekkel ismerkedett Novák Eduárd sportminiszter

Gyergyószentmiklósra látogatott pénteken Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter. Sportlétesítményeket keresett fel és sportolói szervezetekkel egyeztetett. A tapasztalatokat felhasználják az országos sportstratégia elkészítéséhez.

Pénteken reggel érkezett Gyergyószentmiklósra Novák Károly Eduárd miniszter. Elsőként megtekintette a jégpályát, az átadás előtt álló uszodát, valamint a labdarúgópályát. Ezt követően egy sor egyeztetésen vett részt a Gyergyói Hoki Klub vezetőségével, majd minden helyi sportszervezettel.
– Nagyon tartalmas napunk volt, sok sporttal kapcsolatos probléma felmerült. Az elmúlt napokban felmérés készült a lakosság körében arról, hogy milyen típusú sporttámogatásokat tartanak szükségesnek, ennek a felmérésnek az eredményét is átadtam – jelentette ki Barti Tihamér, az RMDSZ Gyergyó területi szervezetének elnöke a látogatás kezdeményezőjeként.
Novák Károly Eduárd azt mondta, a felmérés eredményeit is figyelembe veszik a készülő országos sportstratégia kidolgozásánál. Kiemelte, jó látni a hoki körüli odaadást, a támogatók melléállását.
– Erre nagy szükség volt a gyergyói sportéletben. Az utóbbi években úgy érződött, hogy Gyergyót mintha elfelejtették volna a megyében és a sportéletben, s vele együtt a hokicsapatot is. Most úgy látom, egyre jobb kezekben van a gyergyói sportélet – mondta a miniszter.
A készülő országos sportstratégia kapcsán közölte, ez a legkisebbektől, az óvodáskorú gyermekektől kezdve keretbe helyezi majd a sportolást, és irányt ad a fejlesztéseknek. Vázolta azt a tervét is, miszerint a sportiskolákat a sportminisztérium alárendeltségébe helyeznék, hogy jobb rálátásuk legyen ezek működésére. A tornaórák felépítését is módosítaná, hogy a gyerekeknek ne feszültségforrás, hanem kedvcsináló legyen a testmozgáshoz.
Bende Sándor, a térség parlamenti képviselője is részt vett a látogatás során szervezett találkozókon. Mint mondta, Gyergyóban nemcsak múltja, de jövője is van a sportoknak, és kilátásba helyezte egy korszerű sportcsarnok felépítését.
A térség polgármestereivel is egyeztetett a sportminiszter, a tervezett beruházásokat vázolták az elöljárók. Gyergyószentmiklós polgármestere, Csergő Tibor András kiemelte, a térség sportcentrumává szeretnék tenni a kisvárost, ugyanakkor megfogalmazta a sportturizmus fejlődésének szükségességét a térségben.

Barabás-Pál Hajnalka