Minden készen áll a választásokra

Annak érdekében, hogy az egészségügyi óvintézkedéseket be lehessen tartani a voksolási folyamat során, a belügyminisztérium több mint 8,2 millió egészségügyi védőmaszkot, 3,3 milliónál több egyhasználatú kesztyűt és 50 ezer liter kézfertőtlenítőt osztott szét a prefektusi hivataloknak a december 6-án esedékes parlamenti választásokra – jelentette be tegnap Marcel Vela tárcavezető.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a választások előkészületeivel napirenden vannak a hatóságok, és nem merültek fel olyan akadályok, amelyek gátolnák a szervezést. A szavazókörzetek elnökei időben meg fogják kapni a prefektusi hivataloktól a voksoláshoz szükséges anyagokat – mondta el Vela a belügyminisztériumban adott sajtónyilatkozatában.

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy a belügyminisztériumi struktúrák biztosítani fogják a 

18 802 szavazókörzet védelmét, a választások napján pedig több mint 40 000 belügyi alkalmazott lesz szolgálatban. A belügyi struktúrák a választási kampány folyamán is biztosították a közrendet, és ez a biztonságos légkör a parlamenti választások alatt végig fennmarad – ígérte Vela.

A külügyminisztérium 748 szavazóhelyiséget alakít ki külföl-

dön, 331-gyel többet, mint 2016-ban. Ezek minden szempontból megfelelnek a koronavírus-fertőzés megelőzését célzó egészségügyi feltételeknek – ezt már Iulian Ivan, a külügyi tárca választási folyamatokért felelős képviselője jelentette be tegnap.

Az első külföldi szavazóhelyiség Új-Zéland legnagyobb városában, Aucklandon nyit ki december 4-én, pénteken, romániai idő szerint 20 órakor. A külügyminisztérium a honlapján tette közzé a külföldi szavazókörzetek interaktív térké-

pét. Spanyolországban például 140 szavazóhelyiség működik idén, míg 2016-ban 53 volt, Olaszországban 137 szavazóhelyiség van, szemben a 2016-os 73-mal, Németországban 61 szavazóhelyiség, míg négy évvel ezelőtt mindössze 15 volt, Nagy-Britanniában 50, míg 2016-ban csak 21 volt, Franciaországban 48 szavazóhelyiség várja idén a román állampolgárokat, míg 2016-ban 16 volt, és az Amerikai Egyesült Államokban is növelték a szavazóhelyiségek számát, 31-ről 36-ra – mondta Ivan.

Egyes településeken a hatósági engedély megvonása vagy a járványügyi korlátozások miatt más helyet kellett találni a szavazóhelyiségnek.