Hirdetés

Milyen körülmények között tanulnak?

Ellenőrzi a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) az iskolákat a következő két hétben. A prefektúra is szervez hasonló ellenőrző akciókat, abban a közegészségügyi igazgatóság és a tűzoltóság munkatársai mellett, más intézmények képviselői is részt vesznek. Az ellenőrzések célja, hogy a gyermekek biztonságos iskolai környezetben töltsék el a napi 6-8 órát – tájékoztatta lapunkat dr. Tar Gyöngyi, a közegészségügyi igazgatóság vezetője.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 3 perc
Milyen körülmények között tanulnak?
Az osztálytermekben a polcok biztonságos rögzítését is ellenőrzik Fotó: László F. Csaba

A Hargita megyei iskolák ellenőrzése tegnap kezdődött és két hétig tart. A nyári vakációban azért nem tartottak ellenőrzést, mert a szabadságolások idején szinte senki nincs az oktatási intézményekben – tudtuk meg dr. Tar Gyöngyitől. A Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője azt is elmondta, a sokéves tapasztalat azt mutatja, korábban azért sincs értelme ellenőrizni, mert a legtöbb iskolában a tanév kezdete előtt egy-két héttel végzik el a szükséges karbantartást és meszelést. 

– Sokan csak a tanév első napjára igyekeznek kicsinosítani az iskolákat, de szerencsére megyénkben nincsenek e tekintetben nagy gondok. Tehát alig van engedély nélküli, vagy ideiglenes engedéllyel működő iskolánk. Ahol kisebb gondok vannak, ott is az látszik, hogy lassan-lassan rendeződnek a dolgok. Legnagyobb részt az ivóvíz a probléma, azaz egy-egy iskolában nincs minőségi ivóvíz. Ha nincs kellő megfelelő víz az iskolában, tehát a csapból nem folyik ivóvíz minőségű víz, akkor nem lehet megadni az engedélyt, mert a gyermekeknek hiába mondod, hogy nem szabad inni belőle, még véletlenül is megisszák, és abból bajok lehetnek

– mondta a közegészségügyi igazgatóság vezetője. Rámutatott: a megyében tíz alatti azon iskolák száma, ahol ilyen problémák adódnak. Ugyancsak dr. Tar Gyöngyitől tudjuk azt is, hogy nemcsak intézményük, hanem a prefektúra is ellenőrzéseket szervez a következő hetekben. Többnyire egészségügyi, tűzvédelmi és biztonsági szempontokat vesznek figyelembe. 

– Az ellenőrző bizottságok minden tanítási helyszínre ellátogatnak. Minket nem az érdekel, hogy jogi személyként hova tartozik egy bizonyos épület, ahol például bölcsődét működtetnek, hanem az, hogy ott milyen körülmények vannak, mert egy intézmény központi épületének lehet kiváló vízvezetéke, világítása és fűtése, de attól a hozzá tartozó óvodában kinti vécébe járhatnak a gyermekek

– részletezte a DSP igazgatója. Megjegyezte: az ellenőrzések során például azt is megnézik, hogy az oktatási intézményekben megfelelően vannak-e rögzítve a polcok, van-e lefödetlen pöcegödör vagy bármilyen más gödör, elkerítetlen szemét, illetve biztonságosan van-e rögzítve a focikapu. 

– Célunk, hogy a gyermekek biztonságos iskolai környezetben töltsék el a napi 6-8 órát

– hangsúlyozta dr. Tar Gyöngyi, aki arról is beszámolt, hogy a megye számos településén kalákával oldják meg példásan a szükséges javításokat. Mint mondta, ez nagyban függ attól, hogy milyen az iskola, illetve a település vezetősége.
Az ellenőrzések eredményei a hónap végére várhatók. 
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!