Milliós veszteségek Kozmáson

Kevés területen tudnak öntözni Alcsíkon. A nap égeti a gazdák zsebét Fotó: Domján Levente

A szárazság következtében akár 40-50 százalékos termés­kieséssel is számolnak az al­csíki burgonyatermelő gazdák – az aszályos időjárás a legelő állatoknak is gondokat okoz. A gazdák kárbejelentéseit folyamatosan várják a polgármesteri hivatalokban.

Kevés területen tudnak öntözni Alcsíkon. A nap égeti a gazdák zsebét Fotó: Domján Levente
Kevés területen tudnak öntözni Alcsíkon. A nap égeti a gazdák zsebét Fotó: Domján Levente

[dropcap]M[/dropcap]inden gazdának jogában áll, hogy jelentse az aszály okozta kárt a polgármesteri hivatalban – erősítette meg lapunknak Bodó Dávid. Kozmás község polgármestere elmondta: egyelőre még nem jelent gondot a vízellátás a községben, mivel központi vízrendszer van a falvakban, de a legelő állatok takarmányozásával fennakadások lehetnek.
– Amennyiben tovább tart a száraz, perzselő időjárás, akár az állatokat is haza kell hajtani – fogalmazott a község vezetője, aki maga is gazdálkodik. Bodó Dávid közölte: a burgonya esetében várhatóan 40-50 százalékos terméskieséssel kell számoljanak.
A csíkkozmásiak által készített becslések alapján a burgonyánál a hektáronkénti veszteség 30 tonnás átlagterméssel és 70 banis kilónkénti árral 7350 lejre tehető. A búza esetében a hektáronkénti kárt 420 lejre becsülték.
Kozmáson eddig 57 gazda 788,64 hektárról jelentett kárt, de folyamatosan várják a bejelentéseket, tudtuk meg Szőcs Hajnal jegyzőtől.
A Sürgősségi Esetek Felügyelőségéhez leadott előzetes bejelentés alapján 3994 hektár mezőgazdasági területet érint az aszály Kozmás területéből, amelyből 435 hektár burgonya, 540 búza, 100 árpa, 69 takarmánynövény, 1950 hektár kaszáló, 900 hektár legelő. A polgármesteri hivatal becslése alapján 4,1 millió lehet az aszály okozta kár a községben.

Daczó Dénes

: an accessible web community