Mi is az a szalmabála- építészet?

A Gyulafehérvári Caritas vidékfejlesztési részlegének szervezésében a szalmabála-építkezésről tart kétnapos képzést Abos Ede építész, a Romániai Passzívház Egyesület elnöke. A tanfolyamra várják a jelentkezőket.

[dropcap]A [/dropcap]szalmabála építészeti felhasználásáról szóló tanfolyammal – mint Sinka Arnold szervező, a Gyu­la­fe­hérvári Caritas vidékfejlesztési részlegének programfelelőse elmondta – tulajdonképpen az emberek gondolkodásmódját szeretnék megváltoztatni, rámutatva, hogy nemcsak betonból és téglából lehet házat építeni, hanem rengeteg természetbarát anyagból is – mint például a szalmabála. A kétnapos tanfolyam főként kőműveseknek és ácsoknak szól, de szívesen várnak minden érdeklődőt Abos Ede előadására.
A szalmaház szalmabálákból készült, kívül-belül agyagvakolattal burkolt épület, amelynek mechanikai stabilitását fa vázszerkezet biztosítja. A szalma az épület falának, esetleg födémének fő alkotóeleme. A szalmaház építése nem terheli a környezetet, fűtési költsége minimális. Természetes szellőzése és hőtehetetlensége miatt télen-nyáron kellemes komfortérzetet biztosít – közölték elöljáróban a szervezők.
Székelyudvarhelyen szeptember 18-án, pénteken 9 órától elméleti képzés kezdődik a Kossuth utca 18. szám alatti székhelyen. Ezt követően Gyer­gyó­szentmiklóson szeptember 19-én, szombaton 9 órától a gyakorlati tapasztalatszerzésre, mintafal építésére kerül sor a Varga Katalin utca 3. szám alatti székhelyen.
Jelentkezni szeptember 16-ig lehet a 0730–015195-ös telefonszámon, illetve a felnottkepzes@caritas-ab.ro e-mail címen.

Udvarhely-információ