Mesék a koronavírus-járványról

A láthatatlanná tevő maszk címmel hirdetett meseíró pályázatot a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) a magyar népmese napja alkalmából. A beérkezett félezer meséből 146-ot kötetben is megjelentetik.

Olyan alkotások megszületésének ösztönzése volt az RMPSZ pályázatának célja, amelyek a koronavírus megjelenése utáni, mindaddig ismeretlen élethelyzeteket dolgozzák fel a mese sajátos eszközeivel.
Mint a verseny lezárásáról sajtóközleményben tudatták: a gyermekeket mélyen érinti a fennálló helyzet. Ennek ékes példája a pályázatra három országból beérkezett 561 mese (Vajdaság – Szerbia 10, Felvidék – Szlovákia 70). A legtöbb mesét negyedikesektől (118) és ötödikesektől (114) kapták – közölték a szervezők.
A félezer mesébő l válogatták ki hosszas folyamat során azt a 146-ot, amelyeket A láthatatlanná tevő maszk című kötetben jelentetnek meg. „A kötet az utókor számára is tanulságos kiadvány, mindennapjaink lenyomata egyetemes történetekbe fogalmazva különböző generációk nyelvén” – írták a közleményben.
A kötet az Ábel Kiadó gondozásában jelenik meg, Zsigmond Emese, a Napsugár folyóirat korszakos főszerkesztője gondozta, Bak Sára, illusztrálta. A kötetben szereplő diákok névsora az RMPSZ honlapján érhető el. Minden kis meseíró szerzői példányt kap, illetve könyvbemutatókat és egyéb programokat is terveznek a megjelenést követően. Ezenkívül 21 pályázó oklevélből és könyvcsomagból álló különdíjban is részesül meséjének kiemelkedően gazdag fantáziavilágáért, igényes szövegalkotási megoldásaiért. A pedagógusok kategóriájában 26 pályázat érkezett, közülük a legszebbeket a Magiszter folyóiratban közlik és könyvcsomaggal jutalmazzák.

HN-információ