Meseelőadás az egész családnak

Bemutató előadásra készül az Udvarhely Néptáncműhely. Ezúttal Benedek Elek Világszép Nádszálkisasszony című meséjét viszik színre, amelyet Ivácson László, a Háromszék Táncegyüttes művészeti vezetője rendezett és koreografált. A darab bemutatóját még a tavalyra tervezték, ám a világjárvány miatt kénytelenek voltak elhalasztani.

Az előadás műfaja mesejáték, de mégsem kimondottan csak gyermekeknek szól, hanem minden gyermeklelkű felnőttet igyekeznek megszólítani – tudtuk meg Prezsmer Boglárkától, az előadás dramaturgjától.
– A Benedek Elek által feldolgozott meséből indultunk ki, és nagyon nagy tisztelettel maradtunk a mesei anyag mellett, mert az a meggyőződésünk, hogy a mese nálunk sokkal bölcsebb valóságot tár fel – tette hozzá.
Mint részletezte: a munka során igyekeztek megtartani a mese szerkezetét, abból kiindulva és azt alkalmazva próbálták egy olyan formanyelven elmondani, amelyben az egész együttes jelen van a mesében.
– Ez egyfajta tudatos döntés volt, hogy a mese előrehaladtával ne csak a főhős menjen végig azon a bizonyos kijelölt úton, hanem mindannyian – hangsúlyozta a rendező munkatársa. A próbafolyamatot éppen ezért közös tréningezések, műhelymunkák előzték meg, mesepedagógiai szempontból is elmélyültek a történetben a táncosok, hogy mit is jelentenek igazán a különböző fordulatok, próbatételek, hogy lehet ezeket úgy lefejteni, hogy a mélyebb rétegekhez is eljussanak a szereplők és a nézők egyaránt.
– Ez bennünk kell megtörténjen, s ha az előadó is érzi, hogy mi a mesének a küldetése, milyen rétegbeli értelmezések lelhetők fel benne, akkor a közönség irányába is át tudják azt adni – fogalmazott Prezsmer Boglárka. Az előadás során egy olyan világ tárul majd a nézők elé, amelynek a formanyelve tiszta, a királyfi elindul egy felbomló rendből, de útja során visszatér ahhoz a rendhez, amely mindannyiunkban ott van, s ez pedig a hagyományok forrása. A táncosok viseletében is visszaköszön ez a nézőkre, és ettől lesz még inkább néptáncelőadás – ecsetelte.

Másfél éve készülnek
Mivel az előadás bemutatóját tavaly májusra tervezték, ezért a legelső közös tevékenységek már több mint másfél évvel ezelőtt elkezdődtek.
– Tavaly márciusban jöttek a lezárások, és következett egy hatalmas szünet a Néptáncműhely életében. Az őszi újraindulásunk után nem tudtunk foglalkozni a darabbal, így a tényleges próbák csak valamikor az elmúlt év végén kezdődtek el – mondta Orendi István, az Udvarhely Néptáncműhely vezetője. A díszletek, jelmezek azonban már tavaly tavaszra elkészültek – tette hozzá.

Egyelőre csak a szerdai bemutató időpontja a biztos
A Világszép Nádszálkisasszony mesejáték bemutatóját holnap este 7 órától tartják meg a székelyudvarhelyi művelődési házban. A járványügyi előírások miatt a rendelkezésre álló helyeknek csupán a 30 százalékát értékesíthetik, ezért korlátozott számban lehet jegyet váltani az előadásra. A visszás helyzet miatt már csak pótlistára tudják fogadni az érdeklődő nézőket. Az előadás nem bérletes, jegyeket szabadeladásban lehet megvásárolni. A holnapi bemutatót követően egyelőre nem tudni pontosan, hogy mikor kerül ismét színpadra a mesejáték.
– Jövő héten szeretnénk ismét színpadra vinni a darabot, de ebben a bizonytalan járványhelyzetben nem tudunk előre tervezni. Reméljük, még sok alkalommal láthatja a közönség, miközben pótolni próbáljuk az elmaradt bérletes előadásainkat is – tette hozzá a kulturális intézmény vezetője. Az igazgató ugyanakkor azt is megígérte, hogy időben értesítik majd a közönséget az újabb előadások időpontjairól. Bár nincs korhatárhoz kötve, a gyermekekre való tekintettel a rendező legfeljebb egy órásra tervezte az előadást.

Hadnagy Éva