Megszaporodtak a medvetámadások

Az idén már öt esetben riasztották medvetámadás áldozatához a Hargita Megyei Mentőszolgálat csapatait, miközben tavaly, az első félévben egyetlen ilyen eset volt. A medvekárok száma viszont csökkent, legalábbis azoké, amelyeket bejelentettek a hatóságnak a tulajdonosok.

Forró-Erős Gyöngyi
forro-eros.gyongyi@hargitanepe.ro
Csak május folyamán három olyan esetet jegyeztek a Hargita Megyei Mentőszolgálatnál, amelyben medve által megsebesített áldozathoz kellett kivonulniuk. A szolgálatos diszpécsertől kapott adatok szerint idén januárban és februárban is volt egy-egy medvetámadás, ami szokatlannak mondható.

Több áldozat, mint tavaly
– A tavaly például áprilisban kezdődött a medvetámadások időszaka, de egészen júliusig csupán egy sérültet jegyeztünk. Igaz, azután számottevően megugrott a számuk, októberig 12 személyt szállítottunk kórházba medve okozta sérülések miatt – mondta a diszpécser.
Legutóbb múlt kedden este, Orotván, egy esztenán támadt egy férfire egy medve, őt zúzott, harapott sebekkel a maroshévízi kórházba szállították. Nem sokkal azelőtt Csíkrákos közelében egy 28 éves felcsíki nőre támadt a vad, de az áldozat szerencsére könnyebb sérülésekkel megúszta a találkozást. Őt a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban ápolták.

Főleg marhákban tett kárt
Tizenöt, medve által okozott vadkárt jelentettek be mostanig a gazdák a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökségen idén, az esetek többségében szarvasmarhákra támadt a nagyvad. Az esetek száma alacsonyabb, mint az elmúlt év hasonló időszakában jegyzetteké, de ez azzal is magyarázható, hogy kevesebb károsult él a kárbejelentés lehetőségével. A szakemberek szerint a bejelentett medvekárok jó része a Gyimes völgyéből érkezik, de elöl van a sorban Homoródmente és Farkaslaka környéke is. A legkevesebb bejelentést a megye északi részéből kapják.
Az elmúlt napokban nagy sajtónyilvánosságot kapott a tus­nádfürdői helyzet, ahová a környező erdőkből rendszeren bejárnak a medvék. A szakemberek szerint idén semmi rendkívüli nem történik más évekhez viszonyítva, hiszen minden év ezen időszakában hat-nyolc, de akár tíz medve is bejár a fürdővárosba. Idén van közöttük egy hárombocsos anyamedve, esetleg az jelenthet veszélyt – állítják a környezetvédők.