Meglepően sokan használják: Igény van a biciklisávokra

A gyakorlat azt bizonyítja, jó ötlet volt kialakítani a biciklisávokat Fotó: Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség

Másfél éve a polgármesteri hivatal előterjesztésével és a megyei rendőrség közlekedési osztályának jóváhagyásával Székelyudvarhelyen kerékpársávokat jelöltek ki. Szükségességüket rengetegen megkérdőjelezték, de a tapasztalatok alapján bebizonyosodott, szükség volt a város fő útvonalán a sávok kialakítására.

Ezt támasztja alá az a szám is, amelyet a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség kérésére a kamerafelvételek alapján összeszámoltak: április 13-án reggel 5 és este 22 óra között 873 biciklis haladt el a Bethlen Gábor és Gábor Áron utcák kereszteződésénél. Mindez egy olyan napon, amelyen még az időjárási feltételek sem voltak kiemelkedően jónak nevezhetők.
A helyi rendőrség ennek fényében mindenképp fontosnak tartja további biciklisávok kialakítását, illetve a meglévők szabadon tartását, hogy lehetőséget biztosíthassanak a közlekedés egy olyan alternatívájának, amely a városban egyre népszerűbb, és amellett, hogy környezetbarát, valamint pozitív hatást gyakorol egészségünkre, megoldást jelenthet a túlzsúfolt autósforgalom enyhítésére is.
Mindezek tekintetében hangsúlyozzák, hogy az autó és a kerékpár egyenrangú jármű, így az elsőbbségadás és a forgalmi szabályok betartása mindkét fél számára kötelező. Ugyanakkor felhívják az autóvezetők figyelmét, hogy tartsák tiszteletben és hagyják üresen a biciklisávokat, mind a Bethlen Gábor utcán, mind a város más részein. A kerékpársáv elfoglalása kihágásnak minősül és bírságolással jár, amely értéke megállás esetében 290 lejtől 435 lejig terjed és két büntetőponttal jár, míg várakozás esetében 580 lejtől 725 lejig terjed és három büntetőponttal jár, a szabályok betartását a helyi rendőrség munkatársai szigorúan ellenőrzik.
„Az alternatív közlekedési módok lehetőségének biztosításával, a forgalomban résztvevők kölcsönös tiszteletben tartásával és az érvényben levő törvények betartásával elérhetjük a forgalom gördülékenységét és a benne résztvevők gyorsabb, biztonságosabb haladását” – írják a helyi rendőrség Facebook-oldalán, ahol arra kérik a város lakóit, legyenek tekintettel a forgalomban levő társaikra, vezessenek elővigyázatosan és tartsák be a közlekedési szabályokat!

HN-információ