Megfelelő körülményeket teremtenek a diákoknak

Kihasználta az oktatás online térbe költözése adta lehetőséget a homoródszentmártoni polgármesteri hivatal, és az elmúlt hónapokban korszerűsítési munkálatokat végeztek az oktatási intézményeken. Pályákat aszfaltoztak, kazánt és nyílászárókat cseréltek. 

A községközpontban lévő Román Viktor nevét viselő tanintézményben aszfaltozták a labdajátékokra alkalmas pályát, akárcsak a homoródszentpáli általános iskola udvarát, amely szintén a homoródszentmártoni iskola alárendeltségébe tartozik. Amint azt Jakab Attilától, a község polgármesterétől megtudtuk, erre igencsak nagy szükség volt, hiszen negyvenkét évvel ezelőtt alakították ki a pályákat, amelyeken azóta sem volt korszerűsítés. A homoródszentmártoni pályán idáig is aszfaltréteg volt, míg a homoródszentpáli iskola udvarát betonréteg borította. Ez az évtizedek alatt szétmállott, és mostanra teljesen használhatatlanná vált. Az önkormányzat ezért is döntött amellett, hogy aszfaltoztatja mindkét tanintézmény pályáját. A meglévő rétegre 6 cm-es aszfaltréteget terítettek. A munkálatokat saját költségvetésből végezték, a homoródszentmártoni 78 ezer, míg a homoródszentpáli pálya aszfaltozása 65 ezer lejbe került.

Az elöljáró hozzátette, ugyancsak az elmúlt időszakban a homoródszentpáli tanintézményben lecserélték a fáskazánt is, mivel a régi teljesítménye nem volt elég nagy és nem biztosított megfelelő meleget az osztálytermekben. Most orvosolták a problémát, hiszen a céljuk az, hogy a gyermekeknek megteremtsék a tanuláshoz a legmegfelelőbb körülményeket, ha visszatérnek az iskolapadba. Az új fáskazán értéke beszereléssel együtt megközelíti a 15 ezer lejt. Ugyanakkor a falu óvodájában is munkálatok zajlanak, ahol a nyílászárókat cserélik korszerűekre.

Az elmúlt három hónapban három utcát aszfaltoztak a község három falujában, nevezetesen Homoródszentmártonban, Homoródszentpálon és Homoródszentpéteren. A munkálatokat 860 ezer lejből végezték, amelyet országos programból finanszíroztak. A polgármester elmondta, megújult a Homoródszentmártont Abásfalvával összekötő szakasz is, amelyet szintén aszfaltoztak, megszabadítva ezzel a lakosságot a portól. Ezt a munkát Hargita Megye Tanácsával közösen végezte a helyi önkormányzat. Az utak mellett teljes felújításon esett át a homoródremetei kultúrotthon is. Az épületnek kicserélték az egész tetőszerkezetét, a cserepeket, de a falakat is újravakolták kívül-belül – tájékoztatott a polgármester. Jakab Attila azt is elmondta, ezt a munkálatot is saját költségéből végeztette az önkormányzat, amely összértéke 80 ezer lejbe került.