2021, március 8, hétfő.
Hirdetéscustom_html_banner1

Megemelték a jövedelmi küszöbértéket

A nyugdíjak növelését követően megemelte a kormány azt a küszöbértéket is, ameddig a nyugdíjasok a B-listás gyógyszereket is 90 százalékos árkedvezménnyel kapják meg – tájékoztatott a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár.

Hargita megyében 119 gyógyszertár működik. Többségük vidéken Illusztráció: László F. Csaba

Az intézmény sajtóközlemé­nyében ismertetik, a romániai egészségbiztosítási rendszerben az A, B, C (C1, C2, C3) és D jelölésű listákba foglalt gyógyszereket igényelhetik ingyenesen, illetve vásárolhatják meg ártámogatott módon az egészségbiztosítással rendelkezők.
Az A-listán szereplő gyógyszerek referenciaárát 90 százalékban támogatják, az ezen listán szereplő orvosságoknak a betegek csak 10 százalékát kell kifizessék. A B-listás gyógyszerek ártámogatása 50 százalékos. Kivételt képeznek azon nyugdíjasok, akik illetménye nem haladja meg a havi 1139 lejt. Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezetője közölte, ez a jövedelemküszöb korábban 990 lej volt, a nyugdíjak növelésével azonban ezt is emelte a kormány. A 90 százalékos ártámogatás akkor is érvényes az 1139 lejnél kisebb nyugdíjjal rendelkezők számára, ha más jövedelmet is megvalósítanak. A C-listás gyógyszerek teljesen ingyenesek a betegek számára, a D-listás orvosságok árát pedig 20 százalékban támogatja az egészségbiztosítási pénztár. Utóbbi esetben kivételt képeznek a gyermekek, diákok, várandósok, gyermekágyas asszonyok.

Gyógyszerkiadási kisokos
A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár még számos, az ingyenes és ártámogatott gyógyszerkiadásra vonatkozó szabályt ismertet közleményében. Mint rámutatnak, a gyógyszereket heveny megbetegedés esetén 3-5 napra, az úgynevezett szubakut állapot esetén 8-10 napra, krónikus megbetegedés esetén 30 vagy 31 napra írhatják fel az orvosok a betegeknek. A stabilizált idült megbetegedéssel élők az orvossal való közös megegyezés nyomán kaphatnak receptet 90-92 napra is. A receptet teljesen vagy részlegesen is ki lehet adni, utóbbi viszont csak akkor lehetséges, ha az orvos a receptet online írta fel és elektronikus aláírással látta el, krónikus betegeknek szól és a felírás többhavi, azonos gyógyszeres kezelést tartalmaz. A receptek érvényessége heveny és szubakut megbetegedések esetén 48 óra, és a krónikus betegek számára harminc nap. A betegek az ingyenes és ártámogatott gyógyszereket az egészségbiztosítási kártyájukkal válthatják ki, 14–18 év közötti gyermekek a személyi igazolványukkal, akinek pedig nincs kártyája, azok biztosítotti státusát a gyógyszertárak ellenőrizhetik le az egészségbiztosító adatbázisában. A receptet meghatalmazott személy is kiválthatja a beteg számára, ebben az esetben a meghatalmazott egészségbiztosítási kártyáját használják, illetve ennek hiányában valamilyen személyazonossági dokumentumot kell felmutatnia.

119 gyógyszertár a megyében
A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár közleménye szerint Hargita megyében 62 szolgáltatóval kötöttek szerződést az ingyenes és ártámogatott gyógyszerek kiadására, ez 119 gyógyszertárat jelent. 54 patika városon, 65 pedig vidéken működik.
Az egészségbiztosító pénztár közleményében rámutatnak, a gyógyszertárak száma nem változott előző évhez viszonyítva, és jónak mondható a megye patikákkal való lefedettsége. A pénztárral szerződésben álló patikák listája és munkaprogramjaik megtalálható a pénztár honlapján: http://www.cnas.ro/cashr/page/lista-farmacii-in-contract.html. Tájékoztatásuk szerint ugyanott meg lehet keresni az ügyeletes patikák listáját is (http://www.cnas.ro/cashr/page/farmacii-de-garda-in-luna.html). A megyében három területre osztva ügyeleteznek éjszaka a patikák, 22 óra és 6 óra között.

R. Kiss Edit

Kapcsolódó cikkek:

Megint hetet ütött a Sportklub

Második gyergyószentmiklósi mérkőzését is megnyerte a jégkorong Erste Liga székelyföldi negyeddöntőjében a Csíkszeredai Sportklub, amely immár az egyik fél negyedik sikeréig tartó összecsapást 3–1-re...

Életét veszítette a hargitafürdői Kossuth-sípályán egy férfi

Hirtelen szívleállás következtében elhunyt egy hetvenéves csíkszeredai férfi a hargitafürdői Kossuth-sípályán vasárnap délelőtt – közölte a Hargita Megyei Olt Készenléti Felügyelőség. Alina Ciobotariu közleményében azt...

Kiütéses Sportklub-siker Gyergyószentmiklóson

Nyolcgólos meccsen vette vissza pályaelőnyét a jégkorong Erste Liga negyeddöntőjében a Csíkszeredai Sportklub, a kék-fehérek szombat este vendégként győzték le a Gyergyói Hoki Klubot....

Legfrissebb