Megelőzték a nagyobb bajt, medvék jelenlétére figyelmeztettek

Fotó: Hargita Megyei Mentőszolgálat/Facebook

Az utóbbi két napban, május. 31-én és június 1-én 18 rendkívüli esethez riasztották Hargita megyében a mentőket. Legtöbb esetben orvosi segítségnyújtásból állt a beavatkozás, 16 alkalommal intézkedtek a rohammentő-szolgálat (SMURD) szakemberei. Két alkalommal – Csíkszeredában és Balánbányán – lakásukból kellett kiszabadítani és ellátásban részesíteni idős vagy beteg személyeket.

Ily módon május 31-én, kedden a csíkszeredai kirendeltség hivatásos tűzoltói avatkoztak be egy speciális felszereléssel és tartozékokkal felszerelt járművel. A rohammentő-szolgálat (SMURD) alegysége is a helyszínre érkezett. Egy 40 év körüli férfit mentettek ki a lakásából a megyeszékhely belterületén. A bejárati ajtó kinyitását követően a tűzoltók bementek a lakásba, ahol az ott tartózkodó személyt eszméletlen állapotban találták. A mentősök stabilizálták az állapotát és elsősegélyt nyújtottak, majd ezt követően átadták a Hargita Megyei Mentőszolgálat (SAJ) szakembereinek.

Szerdán délután érkezett hívás, hogy egy 70 éves férfi kerülhetett veszélyhelyzetbe balánbányai otthonában. A megadott lakcímre kiérkező hivatásos tűzoltók ezúttal egy eszméleténél levő, de nehezen lélegző és mozgó személyt találtak, akit elláttak, majd ezt követően gondoskodtak a kórházba szállításáról.

A Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségének munkatársai ezúttal is felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy fokozottan figyeljék idős szüleiket és hozzátartozóikat, az egyedül élőket, és a tragikus végkifejletű esetek elkerülése végett értesítsék idejében a szakszolgálatokat. Gyakori látogatásokkal, rendszeres telefonhívásokkal mindig elkerülhető vagy legalábbis megelőzhető a nagyobb baj.

Ugyanebben az időszakban a RO-ALERT-rendszeren keresztül négy esetben volt riasztás Maroshévíz és Gyergyóholló környékén, minden egyes alkalommal nagyvad (medve) jelenlétére figyelmeztették a polgárokat.

A szolgálat munkatársai a következő napokban is együttműködnek a határőrizeti szervekkel, részt vesznek azokban a tevékenységekben, amelyek az Ukrajnából érkező menekültek ellátását, elhelyezését szolgálják. Ugyanakkor a Hargita megyei hivatásos tűzoltók a nap 24 órájában, a hét minden napján készenlétben őrködnek, operatív módon kezelik a rendkívüli helyzeteket, és mindent megtesznek a bajbajutottak ellátása érdekében, fáradtságot nem ismerve védik az anyagi javakat és a természeti értékeket.

A Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségének Sajtószolgálata közlése nyomán

(sm) HN-információ

: an accessible web community