Még mindig fennáll a patthelyzet

Folytatódott tegnap a tárgyalás a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) között a parlamenti többség kialakításáról és a közös kormányzásról, de továbbra sem tudtak megegyezni a miniszterelnöki, illetve a kétkamarás parlament házelnöki tisztségeinek elosztásáról.

A pártelnökök tegnapi egyez­tetésük után mégis de­rűlátóan nyilatkoztak a megegyezés esélyeiről. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke arról is kifejezte meggyőződését, hogy még az év vége előtt hivatalba léphet Románia új, jobbközép koalíciós kormánya. Ennek érdekében a pártok szakosodott tárgyalóküldöttségei is összeültek tegnap, hogy folytassák a közös kormányprogram és a törvényhozási prioritáslista kidolgozását.

„Valamennyi fél nyitottságot tanúsított, valamennyi megoldás nyitva marad” – hangoztatták a tegnapi eredménytelen egyeztetésük után egybehangzóan a pártelnökök, akik közül ketten személyesen is érdekeltek a vitatott tisztségek megszerzésében. A szombaton kezdődött koalíciós tárgyalások vasárnap akadtak el, miután az USR-PLUS nem egyezett bele, hogy Ludovic Orban volt kormányfő legyen a képviselőház elnöke, és a PNL adja a kormánykoalíció miniszterelnökét is Florin Cîţu jelenlegi pénzügyminiszter személyében.

A tisztségek egyikét az USR-PLUS is magának követeli: a képviselőház élére eredetileg Dan Barnát, az USR elnökét, ennek alternatívájaként pedig a miniszterelnöki posztra Dacian Cioloşt, a PLUS elnökét javasolták. Később – a miniszterelnöki tisztségről a választási kudarc miatt múlt héten lemondott – Ludovic Orban ahhoz is megszerezte a PNL támogatását, hogy átengedje a képviselőház elnökségét az USR-PLUS-nak, ha ismét ő lehet a miniszterelnök, Cîţunak pedig megszerezi a szenátus elnöki tisztségét.

Az USR-PLUS azonban már a tegnapi tárgyalások előtt leszögezte: nem tudja elfogadni Orban visszatérését a kormányfői székbe, és az RMDSZ is jelezte: azt tartaná méltányosnak, ha a három legfontosabb tisztségen osztoznának a koalíciós partnerek, tehát az RMDSZ jelöltjét választanák meg a szenátus vagy a képviselőház élére.

A választásokat megnyerő, de koalíciós partnerek híján kormánytöbbséget kialakítani képtelen Szociáldemokrata Párt (PSD) élesen támadta a világjárvány idején „koncon marakodó” jobbközép pártokat, de már a jobboldali sajtó is úgy értékelte: Orban hatalmi ambíciója bénította meg az országot. Ez már csak azért is rossz fényt vet a PNL-re, mert az USR-PLUS közben bejelentette: van más jelöltje is a házelnökségre Dan Barnán kívül, tehát számára csak a koalíciós egyensúly megteremtése miatt fontos a tisztség. Ennek jegyében szerintük a három pártelnök – Orban, Barna és Kelemen – miniszterelnök-helyettesi tisztséget is vállalhatna egy Florin Cîţu által vezetett koalíciós kormányban. A tisztségek elosztását célzó politikai tárgyalások ma folytatódnak.