Hirdetés

Massimo Fusarelli, a ferences rend legfőbb elöljárója is jelen lesz a csíksomlyói búcsún

Urbán Erik, az Erdélyi Ferences Rendtartomány provinciálisa lesz a május 27-i pünkösdszombati csíksomlyói búcsú szónoka – tájékoztatták a Hargita Népét a ferences Mária-kegyhely őrei. A fogadalmi búcsún jelen lesz Massimo Fusarelli OFM, a ferences rend miniszter generálisa és Albert Schmucki OFM definitor generális. A zarándoklat „Üdvözlégy, ki szűz lévén templommá lettél!” mottóját Assisi Szent Ferenc egyik imájából választották a ferences atyák a nyolcszáz éves ferences rend alkalmából.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 4 perc
Massimo Fusarelli, a ferences rend legfőbb elöljárója is jelen lesz a csíksomlyói búcsún
Zarándokok százezreit várják idén is Fotó: Erdélyi ferencesek/FB

Immár 456 éves a csíksomlyói pünkösdi búcsú. A székelyek május 27-i fogadalmi zarándoklatára idén is több százezer zarándokot várnak a ferences atyák, akik a kegyhely pünkösdi programját közleményben adták hírül.

„Immár 456 éve minden igaz magyar szíve ide húz Csíksomlyóra. Itt találja meg küzdelmes, vergődő életének vigaszát, reményét és támaszát. Úgy jön ide, mint a bajba jutott, aggódó, félő gyermek az édesanyjához. Ide hozza könnyeit, gyászát, bánatát s kevéske örömét, és reménykedve kéri anyai oltalmát küzdelmes életéhez. Ide hozzák a férfiak küzdelmekben megkopott lelküket, meggyengült hitüket. Az édesanyák kevés örömüket és sok bánatukat, tengernyi könnyüket s aggodalmakban összezsugorodott szívüket. Ide vonszolják az öregek elfogyó erejüket, homályosodó szemeiket, elfáradt szívük reménykedő dobbanásait. Ide hozzák az ifjak és leányok szép bizakodásukat, s támaszt kérnek égi Anyjuktól jövőjükhöz és keresztény jövőjük beteljesedéséhez. Csíksomlyói Szűzanya, könyörögj érettünk! Ne kelljen pirulnunk őseink előtt!”

– olvasható a tájékoztatásban.

Erdélyi ferencesek/FB

Megjegyzik: arra biztatnak, mindezért Móra István versével imádkozzunk.

„Hazajöttem, anyám, kínoktól gyötörten.
Anyai szerelmed gyógyítson meg engem.

Taníts meg engem még egyszer nevetni,
Taníts meg remélni, taníts meg szeretni.

Vígy el, ahogy régen, szent Fiad szívéhez,
Mutasd meg még egyszer az utat az égbe.
    
A nagy kereszt alatt térdeljünk le ketten,
S mondjuk el, mint régen: Hiszek egy Istenben!”

Erdélyi ferencesek/FB

A fogadalmi búcsú főcelebránsa Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke, ünnepi szónoka Urbán Erik, a ferences rendtartomány provinciálisa lesz. Az idei csíksomlyói búcsún részt vesz Massimo Fusarelli OFM; a ferences rend miniszter generálisa, Albert Schmucki OFM definitor generális, illetve Felföldi László pécsi megyés püspök, Kerekes László, a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspöke és Tamás József, a Gyulafehérvári Főegyházmegye nyugalmazott segédpüspöke is. A zarándoklat „Üdvözlégy, ki szűz lévén templommá lettél!” mottóját Assisi Szent Ferenc egyik imájából választották a ferences atyák a nyolcszáz éves ferences rend alkalmából.

A csíksomlyói búcsú idei programja a következőképpen alakul:

Május 26., péntek

– 18 órától nyitó szentmise, amelyet ünnepi rózsafüzér követ.
Péntekről szombatra virradóan virrasztás lesz a kegytemplomban.

Május 27., szombat

– 7.30 szentmise a kegytemplomban
– 10.00 ünnepélyes rózsafüzér a Hármashalom-oltárnál
– 10.30 a kegytemplom előtti térről elindul a kordon a Nyeregbe
– 12.30 ünnepi szentmise a Hármashalom-oltárnál
– 17.00 csángó mise a Szent Péter és Pál-plébániatemplomban, amelyet Mariut Felix forrófalvi plébános mutat be
– 18.00 pünkösdi vigília-szentmise a kegytemplomban
Szombatról vasárnapra virradóan virrasztás lesz a kegytemplomban.

Május 28., vasárnap, pünkösd, a Szentlélek eljövetele

– A szentmisék sorrendje a kegytemplomban: 7.00, 8.00, 10.30 és 18.00 óra.

A 10.30-kor kezdődő szentmise szónoka a ferences rend miniszter generálisa, Massimo Fusarelli OFM lesz. Ünnepi üzenetét olasz nyelvről Orbán Szabolcs ferences atya fordítja.

– 16.00 A legfőbb elöljáró a Ferences Nagycsalád tagjaival találkozik, többek között a fiatalokkal is. A részvételi szándék jelzése a Ferences programok Facebook-oldalon található űrlap kitöltésével lehetséges. Természetesen az is részt vehet a találkozón, aki előzetesen nem regisztrál, de az űrlap kitöltése a találkozó szervezőinek segítségére szolgál.

Május 29., pünkösdhétfő

A szentmisék sorrendje a kegytemplomban: 8.00, 10.30 és 18.00 óra

A kegytemplomban a szentmisék sorrendje hétköznap reggel 7.30-tól és 18.00-tól, vasárnap és ünnepnap 8.00-tól, 10.30-tól és 18.00-tól.

„A csíksomlyói búcsún Édesanyánkkal való találkozás hozzon a lelkünkben is változást. Töltsön el minket hittel, reménnyel és szeretettel. Rakjuk le bűneink terhét, hogy a Szentlélek tüze felperzseljen bennünk mindent, ami Isten akaratával ellenkezik, világosítsa meg életutunkat, melegítse szívünket-lelkünket, adjon édes vigasztalást mindazoknak, akik az élet súlyos keresztjét cipelik. Nézzünk a Szűzanyára! Aki folytonosan ránéz, nem fogja eltéveszteni a helyes utat”

– olvasható még a közleményben.

Erdélyi ferencesek/FB

A ferences testvérek a búcsúra való lelki felkészüléshez az ünnepre megjelent kiadványokat: a Csíksomlyó Üzenete kegyhelylapot, a Liturgikus és programfüzetet, illetve egyéb kiadványokat és nyomtatványokat ajánlanak, amelyek megvásárolhatók a csíksomlyói kegytárgyüzletben. Továbbá ugyancsak a zarándokok figyelmébe ajánlják a Csíksomlyó nevű telefonos alkalmazást is.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!