2021. június 22, kedd.
Hirdetéscustom_html_banner1

Ma este kezdődik a 16. labdarúgó Európa-bajnokság

A koronavírus-járvány miatt egy évvel halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság ma este végre elkezdődik. Harminc nap alatt negyvenkilenc találkozót játszanak tíz ország tizenegy városában, az első meccset Rómában, az utolsót Londonban játsszák. Az Eb romániai televíziós közvetítési jogát a PRO TV vásárolta meg, de az MTVA közleménye szerint az erdélyiek az M4 Sporton is követhetik majd a mérkőzéseket.

Egy évet vártunk rá, de ma végre elkezdődik a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság. A kontinentális szövetség (UEFA) nem változtatta meg a viadal nevét, így annak ellenére, hogy 2021-ben tartják a tornát, azt továbbra is a tavalyi évszámmal jelölik. Harminc nap alatt negyvenkilenc találkozót játszanak tíz ország tizenegy városában, az első meccset Rómában, az utolsót Londonban játsszák.
Az Európa-bajnokság nyitómeccsének helyszíne a római Olimpia Stadion lesz, ám a pályaválasztó nem a hazai, hanem a török válogatott, játékvezetőnek az UEFA a holland Danny Makkelie-t jelölte ki, a negyedik játékvezető pedig Stéphanie Frappart lesz, így a francia sípmester az első, aki nőként szerephez jut majd egy férfi Európa-bajnoki összecsapáson mint bíró. Makkelie tavaly az Európa-liga fináléját vezette, februárban pedig a klubvilágbajnokság egyik elődöntőjében bíráskodott. És ha már a bíróknál tartunk, Romániából az Ovidiu Hațegan, Sebastian Gheorghe és Radu Ghinguleac, valamint a Kovács István, Vasile Marinescu és Ovidiu Artene alkotta trió juthat szerephez az Eb-n.
Az Európa-bajnokság romániai televíziós közvetítési jogait a PRO TV vásárolta meg, és testvércsatornájával, a PRO X-szel közösen az összes meccset élőben adja. Természetesen az „anyacsatorna” közvetíti a legtöbb mérkőzést, csak a csoportkör utolsó fordulójában jut szerephez a PRO X. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a nemzetközi tévés közvetítési jogokat birtokló céggel megegyezve az M4 Sport kódolatlanul jut majd el a romániai és szlovákiak kábeltévé-előfizetők számára, így elméletileg az Eb-meccseit magyar kommentárral lehet majd követni.
Érdemes lesz figyelni lapunk közösségi oldalát (facebook.com/hnepe), hiszen mindennap egy kérdésre várjuk majd a szurkolók tippjeit, a pontos válaszadók közül a legszerencsésebb egy digitális Hargita Népe-előfizetést nyerhet. És ezt mindennap!
És hogy ne csak az európai focira gondoljunk, vasárnap elkezdődik a Copa América, azaz a dél-amerikai kontinensbajnokság is, amelynek Brazília a házigazdája.

Eb-program, hétvégére
Ma: Törökország – Olaszország (22)
Holnap: Wales – Svájc (16), Dánia – Finnország (19), Belgium – Oroszország (22).
Vasárnap: Anglia – Horvátország (16), Ausztria – Észak-Macedónia (18), Hollandia – Ukrajna (21).

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

Megnyílt a hazájukból elüldözött németek dokumentációs központja Berlinben

Évtizedes viták és előkészületek után hétfőn hivatalosan megnyitották Berlinben a második világháború után a hazájukból elüldözött németek történetét feldolgozó dokumentációs központot és múzeumot.   A második...

Szijjártó Péter: Európának meg kell védenie a nemzeti kisebbségeket és a vallásgyakorlás szabadságát

Európának meg kell védenie a nemzeti kisebbségeket és a vallásgyakorlás szabadságát, ugyanis a nemzeti közösségek sokhelyütt nehéz helyzetbe kerültek és támadás alatt állnak a...

Lukács Antal pere: Házi őrizet helyett hatósági felügyelet

Megszüntette a házi őrizetet és hatósági felügyelet alá helyezte a Brassói Ítélőtábla Lukács Antal és Bálint Enikő vádlottakat. Az intézkedés 60 napig érvényes. Ez...

Legfrissebb