Hirdetés

Kutyakötelesség

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc

Romániában az állattartási kultúra jócskán elmarad a nyugat-európai normáktól. A felelős kutyatartás ma is problémát jelent szűk hazánkban, hiába a sok rendre utasító szabály, ami mindenkire egyaránt érvényes, mégsem veszik ezt sokan komolyan. Az utcákon a falkába verődött állatok nagy veszélyt jelenthetnek a járókelőkre, amit más sem bizonyít jobban, mint az, hogy idén már több kutyatámadásról is beszámoltak a hírcsatornák, és sajnálatos módon olyan eset is történt, amikor ezt nem élte túl az áldozat.

Legutóbb február végén, Botoșani-ból számoltak be kutyatámadásról, akkor három kutya egy tízéves gyerekre támadt rá, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. Utóbbi esetben előkerült a gazda is, akit felelősségre vontak, megbírságoltak és őrizetbe is vettek a hatóságok, mert nem tartotta be a felelős kutyatartásra vonatkozó szabályokat.

Kérdem én, ez segít valahol a megtámadott gyermeken? Aligha hiszem! Nem tudom, mikor növünk már fel arra a szintre, hogy belássuk: ha állatot tartunk, akkor arról gondoskodnunk is kell! A zsúfolásig telt menhelyek is azt bizonyítják, hogy van, ahová fejlődni.

Minap egy kutyamenhely hirdetése jött szembe velem az interneten, amelyben gazdit kerestek néhány kiskutyának. Megakadt a szemem a kis cukiságokon, hiszen magyar vizslának látszó kölykök voltak, és nekem szívem csücske ez a fajta, hiszen most is itt hortyog mellettem a lassan aggastyánnak számító 12 éves vizslánk. A hirdetésben az állt, hogy csak olyanok vehetik örökbe őket, akik bent tartják majd a lakásban, kutyaiskolába járatják, és nem vadásznak velük. Itt felkaptam a fejem – és újraolvastam a hirdetést –, hogy tényleg jól látok-e? Úgy érzem, ezzel átestünk a ló másik oldalára. Amikor egy kimondottan vadászatra kitenyésztett fajtát nem adnak vadásznak örökbe, mert netán kiviszi az erdőbe és megdolgoztatja, inkább tartsa csak a négy fal között a tömbházlakásban, mert attól boldog az állat. Hát, aligha hiszem!

Úgy vélem, az arany középút felé kell törekednünk ilyen téren is, és nem végletekbe esni. Az állattartás kötöttség és felelősség egyaránt, nem utolsósorban pedig anyagi költségekkel is jár. Ezzel pedig jó, ha tisztában vagyunk, mielőtt állattartásba kezdenénk.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!