Krízishelyzetek megoldásán dolgozik az erdélyi telefonos szolgálat

Kétnapos online megemlékező eseményt szervezett az Erdélyi Telefonos és Internetes Lelkisegély Szolgálat. A hétvégén zajlott program során nemcsak az elmúlt évekre emlékeztek, hanem számos tematikus, a jelen társadalom lelki és mentális krízishelyzeteit taglaló és boncolgató előadást hallgathattak meg az érdeklődők. Volt virtuális kerekasztal-beszélgetés, de egyéb érdekes előadások is elhangzottak, ezekről Simó Irmát, a telefonos szolgálat szakmai vezetőjét kérdeztük.

Részünkről áldozatot, kitartást és összefogást kér a szolgálat, a munka. Lelkes, jószándékú önkénteseink mindig voltak a 15 év alatt, különös toborzás nélkül is. Ez óriási nagy érték, kincs, ugyanis nélkülük nem tudtuk volna működtetni a szolgálatot. Éppen ezért a szolgálat ünnepén, az évfordulón ők a főszereplők, a főhősök, akik csendesen, alázatosan, névtelenül segítenek. Nincs rivaldafény, nem tapsol senki nekik egy-egy nehéz ügyelet után. Ilyenkor tudjuk megköszönni a munkájukat. Olyannyira autonóm, érett személyiségek, akik legfennebb egymás bátorító tekintetét elfogadva teszik a dolgukat ingyen, anonim módon – mondta Simó Irma, a szolgálat megálmodója és vezetője. Hozzátette, az előző években hétköznap esténként működött a szolgálat, március 16. óta reggel 8 és éjfél között elérhetőek telefonon, négyórás ügyeletben váltják egymást. Emellett e-mail-postaládájuk bármikor fogadja a leveleket, amelyekre legtöbb 48 órán belül válaszolnak.

Elhangzott az is, hogy jelenleg öt szakmai stáb működik Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában.

– Van egy internetes stábunk is, és nemrégiben, a karantén kezdetén létrejött egy online koronastáb is. Többnyire fiatalokból áll a csapat, olyanokból, akik jelentkeztek, hogy szeretnének segíteni, még a szükségállapot kezdetén felajánlották a segítségüket. Ők képzett segítők mind, pszichológusok, lelkigondozók, mentálhigiénés szakemberek, papok, ezért könnyedén tudtak kapcsolódni ehhez a segítői szolgálathoz – tette hozzá a szakértő.

Fontos az empátia

Simó Irma kiemelte, számukra a szolgálat víziója világos volt mindvégig, a lelki szenvedés enyhítése a jelenlét, a meghallgatás által, és mindenkinek joga van ingyenesen segítséget kapni krízisben. 

– Az önkéntesek úgy segítenek, hogy közben teljesen világos számukra, ők is kapnak, fejlődnek, nemcsak a rendszeresen megszervezett tréningek és továbbképzések által, hanem a hallott és leírt történetek is megrendítik őket. Ezután jön a szakmaiság részükről: hogyan kell határt tartva, érzelmi és kognitív empátiát tanúsítani a szenvedőkkel szemben, hogy ebből valós együttérző attitűd formálódjon bennük – mondta a szolgálat vezetője. 

Hangsúlyozta, a telefonszolgálatra az igény nagyon változó volt 15 év alatt, a karantén időszaka alatt megerősödött eredeti rendeltetése, hiszen más-más formában, de mindenki krízisidőszakot élt meg a járvány miatt.

Azt is elmondta, hogy a hívások gyakorisága változó, 1-4 hívás fér bele egy ügyeleti időben, mivel a hívások időtartama 50-60 perc. Naponta a 2-3-tól 7-8 hívásig terjed az önkéntesek igénybevétele. A hívóknak többnyire segítenek további intézményes vagy magánfórumok felé elindulni, hogy tovább személyes vagy online segítői folyamatot tudjanak igénybe venni, mondta Simó Irma.

Sok a krízisben levő ember

A szolgálat fő feladata az öngyilkosság megelőzése, s mint elhangzott, az előző években havonta 1-2 hívás volt ilyen témában, a világjárvány kezdete óta viszont heti rendszerességgel érkeztek hívások önpusztító gondolatokkal küszködő emberektől.

– Nagyszerű volt számunkra az online találkozó, bensőséges és mégis nyitott a külvilág felé. A meghívottak jelenléte, a különböző intézmények vezetői és köszöntőik, az érdeklődő és szurkoló jószándékú barátok, ismerősök, kollégák kedvessége sok erőt ad a következő időszakra is az egész munkaközösségnek. Nyílt napokat gyakran szerveztünk, feladatunknak tekintettük, hogy a segítségkérés kultúráját terjesszük, és az önpusztítási működésmódokat csökkentsük az ilyen nyitott szakmai találkozók által – zárta beszámolóját a pszichológus.