Közösségi tereket újítanak fel önkéntesen

Több kéz többet húz! mottóval idén Gyergyószárhegyen szervezik meg a gyulafehérvári Caritas önkéntes táborát. A július 3–8. közötti eseményen a tervek szerint több, a településen lévő közösségi tér szépül meg, emellett tartalmas szabadidős programok is várnak a táborozókra és a helyi közösség tagjaira egyaránt.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Közösségi tereket újítanak fel önkéntesen
Még lehet jelentkezni a Caritas önkéntes táborára. Több kéz többet húz! Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Az önkéntesség népszerűsítését célzó tábort idén huszadik alkalommal szervezi meg a gyulafehérvári Caritas, ezúttal Gyergyószárhegyen, ahol a helyi önkormányzat nyitott volt az ötletre, és a szervezési feladatokból is kivette a részét.

– 2016 óta folyamatosan szervezünk kalákákat, hogy az önkéntesség ezen formáját megismertessük a fiatalokkal, emellett tűzoltó-alakulat és polgárőrség is működik önkéntes alapon a településen, így pozitívan fogadtuk a Caritas megkeresését és adtunk helyszínt az idei tábornak. Reméljük, hogy az a réteg, amelyet nekünk nem sikerült megmozgatni, az önkéntes tábor által meglátja a lehetőséget, és csatlakozik – fogalmazott sajtótájékoztatón Danguly Ervin, Gyergyószárhegy polgármestere. 

Önkéntes alapon közösségi problémákat orvosolni – ez az egyik célja a tábornak,

ahol az elképzelések szerint több szárhegyi közösségi tér megszépül, közöttük a güdüci közösségi ház udvara, a központi park, a ferences kolostor és plébánia környéke, emellett felújítják a hidegkúti pihenőt és kitakarítják a forrást – tájékoztatott a részletekről Kocsis András, a Caritas munkacsoport vezetője.

Sajgó Balázs, a Caritas lelki igazgatója örömét fejezte ki, hogy a huszadik önkéntes tábort szülőfalujában szervezhetik. Hangsúlyozta: az önkéntesség alapja az evangéliumot tükrözi, ezt a gondolkodást, a másokért végzett munkát minél több közösségnek át kell adni.

A táborban

a délelőtti közmunkát délután szabadidős programok váltják fel:

szekeres falutúra, filmest, táncház, tábortűz, sportesemények révén ismerkedhetnek egymással és a közösség tagjaival a táborlakók. A tábor részeként, július 4–7. között nyugdíjasoknak szóló gazdag programokkal is készül a szervezet, amelyeknek fontos része az Alzheimer Café szárhegyi nyitórendezvénye. Dr. Kiss Gabriella mentálhigiénés szakember a betegség tüneteiről, a személyközpontú gondozásról, a betegség okozta zavaró viselkedés megértéséről beszél; az időseknek szóló programok között tematikus foglalkozások is helyet kapnak, például a szeniortánc, Balázs Csilla vezetésével.

A közel húszfős szervezőcsapat lelkesen készül a táborra, ahová jókedvű, nyitott, 16 éven felüli önkéntesek jelentkezését várják június 21-ig.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!