Szándéknyilatkozat a Nagyhagymás-hegység térségének fejlesztésére

Felszálló köd a Nagyhagymás előtt - Fotó: Kurkó Árpád/ Wikipédia

Együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá március 18-án, csütörtökön a fenntartható turisztikai és gazdasági fejlesztések érdekében Hargita Megye Tanácsa, Gyergyószentmiklós és Balánbánya városi, valamint Csíkszentdomokos, Gyimesközéplok, Gyergyóújfalu és Vasláb községi önkormányzat képviselői.

A Nagyhagymás-hegység övezeti rendezési tervének kidolgozását tűzték ki célul a térség önkormányzatai Hargita Megye Tanácsával karöltve. Csergő Tibor András, Gyergyószentmiklós polgármestere látta vendégül a tanácskozást, amelyen Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke előrebocsátotta, hogy az övezeti rendezési terv első fázisban nem jelent költséget a településeknek, azt teljes mértékben a megye önkormányzat finanszírozza. Célként a természet védelmét és a biodiverzitás megőrzését jelölte meg.

– Szerencsések vagyunk, hogy együtt a rezervátum vezetőivel együtt korábban fenntartható zöld szemléletet képviselő menedzsmenttervet készítettünk, ami jó kiinduló pont a további munkára – jelentette ki a megyeelnök.

Kopacz Emőke, a megyei tanács környezetvédelmi részlegének munkatársa, a kezelési terv készítésének koordinátora, valamint Hegyi Barna, a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park igazgatója ismertette a nemzeti park kezelési tervének előírásait, amelyekkel összhangban kell majd legyen az övezeti rendezési terv.

A találkozó végén az önkormányzati vezetők szándéknyilatkozatban rögzítették, hogy közösen járnak el a Nagyhagymás-hegység övezeti rendezési tervének kidolgozása és a térség fenntartható turisztikai és gazdasági fejlesztése érdekében.

A Hagymás-hegység (románul Munții Hășmaș) a Keleti-Kárpátok mészkő-szirt övezetének része. Hargita megye észak-keleti részén terül el. Határai északon a Kis-Beszterce völgye, keleten a Domuk- és a Péntek-patak völgye, délen a Jávárdi-patak, a Naskalat-patak és a Naskalat-hegység, nyugaton a Gyergyói-havasok. Legmagasabb pontja a Nagy-Hagymás (1792 m). Közepén helyezkedik el a Gyilkos-tó és a Békás-szoros – Fotó: Teutsch Alpár

Fotók: Hargita Megye Tanácsának Sajtószolgálata

HN-információ