Közös munkába fog Székelyudvarhely önkormányzata és a BBTE

Fotó: Asztalos Ágnes

Együttműködési szerződést írt alá dr. Daniel David, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektora és Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere. Az együttműködés célja, hogy az egyetem együtt dolgozzon a helyi önkormányzattal, és erősítsék az oktatást és a felsőoktatási képzést a városban és a megyében – hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón.

Elsőként Markó Bálint, a BBTE rektorhelyettese és a magyar tagozatok képviselője beszélt az együttműködés céljairól.
– Folyamatosan keressük a kapcsolódási pontokat Hargita megyével és a magyarok lakta vidékekkel, hogy fejleszthessük az oktatást. A szerződés stratégiai jellegű, amely az akadémiai tevékenységhez kapcsolódik – mondta a rektorhelyettes. Hozzáfűzte: az együttműködés nem előzmény nélküli, hiszen az egyetem egyik legfontosabb kihelyezett tagozata működik Székelyudvarhelyen, az óvó- és tanítóképzés, alap- és mesteri fokozaton. A tagozaton közel kétszáz diák tanul jelenleg is.
— Megtisztelő számunkra, hogy egy neves egyetemmel dolgozhatunk együtt. Fontos kapcsolatteremtési lépés ez, amelynek célja, hogy a jövő nemzedékének megfelelő körülményeket, lehetőségeket biztosíthassunk – fűzte hozzá Gálfi Árpád.
A konkrét tervektől Pálfi Kinga, székelyudvarhelyi alpolgármester számolt be.
– Igyekszünk feltérképezni a helyi közösség igényeit és megfelelni azoknak. Ötszáz diák fejezi be évente a középiskolát Udvarhelyen, akik közül sokan Kolozsváron folytatják tanulmányaikat – mutatott rá az együttműködés szükségességére Pálfi Kinga. Hozzáfűzte: mindenkinek joga van az oktatáshoz, az aláírt szerződés pedig éppen ezt segíti, hiszen az oktatási kereslet-kínálat egyensúlyban van, illetve igény mutatkozik a személyre szabott oktatásra is. A partnerek tervei között szerepel az is, hogy az IT-szektort célzó képzést indítsanak a pedagógia szak mellett, alap- és mesterfokozaton egyaránt.
A stratégiai keretegyezmény célja mindemellett az, hogy felnőttképzéseket is indíthassanak. Hargita megye egyébként masszívan képviselteti magát az egyetemen, az ott tanuló diákok számát tekintve. A sajtótájékoztatón még elhangzott: a különböző rövid távú kurzusokra is van igény, ennek finanszírozását európai uniós pályázat segítségével oldják meg. A felek nyitottan állnak a szerződéshez, hiszen mind az egyetemnek, mind a székelyudvarhelyi önkormányzatnak a hasznára válik. A BBTE Sepsiszentgyörgy, Kovászna és Hargita megyék önkormányzataival már kötött hasonló együttműködési szerződést.

Fülöp Orsolya