Közeleg a vész elleni permetezés ideje

Az enyhe tél miatt több rovarkártevővel, levéltetvekkel kell számolniuk a gazdáknak. Az esős idő ráadásul a gombás levélbetegségeknek is kedvez, így a növény- és gyümölcstermesztőknek készülniük kell a napokon belül esedékes védekezésre – hívja fel a figyelmet Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.

Az enyhe tél miatt sok rovat telelt át. A burgonyán is megjelentek a kártevők. A szokatlanul hűvös, eszkimónyár-szerű időjárás viszont egyelőre megzavarta, késlelteti a kártételüket – mondta lapunknak Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. A szakember azt tanácsolja a pityókatermesztőknek, hogy – amint az időjárás melegebbre fordul – máris készüljenek az első kezelésekre: a vész elleni permetlébe a kolorádóbogár elleni rovarölő készítményt is érdemes keverni.
– Tulajdonképpen nem sok eső esett, de mindennap egy kicsi. Az alacsony hőmérséklet fékezi a burgonyavész kialakulását, de rövidesen el kell kezdődjenek a vész elleni permetezések. Készen kell állni a beavatkozásra. Ráadásul azokon a parcellákon, ahol korán ültettek, a növények olyan fejlettek, hogy lassan összeborulnak a sorok. Ez is jelzi, itt az első permetezés ideje. Alcsíkon, illetve Udvarhely és Keresztúr vidékén hamarabb megjelenhet a vész – figyelmeztet a mezőgazdasági szakigazgató.
A tavaszi vetésű gabonák közül a búza és az árpa szépen fejlődik, a melegkedvelő növények – a kerti zöldségek, illetve a silókukorica – viszont megszenvedik a hideget. Huzatosabb vagy alacsonyabban fekvő területeken még a burgonya levelein is látszanak a lehűlés nyomai. A hideg miatt gyengén fejlődik a cukorrépa is, a talaj felső húsz centiméteres rétegében felhalmozódott csapadék viszont immár nem akadálya a növekedésnek.
– Áprilisban gyakorlatilag zéró volt, májusban viszont négyzetméterenként átlagosan 53 liter csapadék hullott, ami ugyan elmarad a 68 literes sokévi átlagtól, viszont a talaj felső húsz-harminc centis rétegének beázásához elég volt. Június első napjaiban is tíz liter feletti csapadék hullott. A mélyebb, ötven centiméter alatti rétegekben azonban továbbra is vízhiány uralkodik – mondta Török, megjegyezve, hogy a mélyebb talajrétegek csapadékszintje az erőteljes gyökérzetet eresztő növények – például a lucerna, a kukorica, vagy épp a gyümölcsfák – szempontjából sem közömbös.
Az aszálykár miatti terméskiesésről a megyéből eddig nem érkezett bejelentés a szakigazgatósághoz, igaz, a kárfelméréshez és a lehetséges kártalanításhoz legkevesebb 30 százalékos terméskiesés szükséges. Ilyen mérvű károkkal Hargita megyében szerencsére nem szembesültek a termelők: a gabonafélékből idén közepes termésre számíthatnak a növénytermesztők.

Domján Levente