Közeledik a permetezés ideje

Idén is számos növényvédelmi készítmény közül választhatnak a burgonyatermelők. Cikkünkben a burgonyavész és kolorádóbogár elleni védekezéshez engedélyezett szerek közül sorolunk fel néhányat.

Burgonyaültetvény permetezése. Növényvédő szereket ajánlanak a szakemberek
Burgonyaültetvény permetezése. Növényvédő szereket ajánlanak a szakemberek

HN-információ
Noha a burgonyával beültetett termőterület idén kilenc és fél ezer hektár közelébe apadt, a pityókára továbbra is főkultúraként tekintenek a Hargita megyei gazdák. Az ősszel betakarítható termés mennyisége azonban az ültetőgumók minősége mellett az év közben alkalmazott növényvédelmi kezelésektől is jelentős mértékben függ. Alábbiakban a Növényegészségügyi Hivatal által ajánlott burgonyavész és kolorádóbogár elleni készítményeket ajánljuk.
A burgonyavész (Phytophtora infestans), mint a krumpliül­tet­vények egyik legpusztítóbb gombás fertőző betegsége – főként nedves, csapadékos időjárási körülmények között – június–július tájékán, a burgonyasorok záródásakor jelenik meg. Jellemzője, hogy a gomba a levelek széléről kiinduló 1-2 centiméteres nagyságú vizenyős foltokat okoz. Nedves körülmények között a foltok gyorsan nőnek, s a levél túloldalán világos színű penészgyep alakul ki. Később a foltok elhalnak. A kórokozó a leveleket és a szárakat egyaránt megtámadja, végül a teljes növény elszárad. Késői fertőzés esetén a gumón is okozhat tüneteket, a burgonya héján szürkés, fényes foltok keletkeznek. A fertőzött gumók tárolhatósága romlik, a raktárakban könnyen rothadnak.
A burgonya vész elleni védekezéshez számos bevizsgált, engedélyezett készítmény közül választhatnak a gazdák. Az ARMETIL COBRE-t 0,25 százalékos oldatként ajánlják, azaz ezer liter vízhez a szerből 2,5 kilogramm szükséges hektáronként. A MOLTOVIN 0,35 százalékos töménységben (hektáronként 3,5 liter), a RIDOMIL GOLD PLUS 42,5 WP 0,3 százalékos oldatban (hektáronként ezer liter vízhez 3 kilogrammot adagolva) használható. A burgonyatermelők ugyanakkor a vész elleni védekezésben választhatják a MELODY COMPACT 49 WG-t 0,2 százalékos (2 kg/ha) oldat, a CURZATE MANOX-ot 0,25 százalékos (2,5 kg/ha), a MANOXINC 50 PU-t 0,4 százalékos (4,0 kg/ha), a BRAVO 500 SC-t 0,2 százalékos (1,5–2,0 l/ha), a CHAMP 77 WG-t 0,3 százalékos (3,0 kg/ha), a DITHANE M 45-t 0,2 százalékos (2,0–2,5 kg/ha), vagy az ALCUPRAL 50 PU-t 0,5 százalékos (4,0–5,0 kg/ha) oldat formájában.
A burgonyabogár és lárvái elleni növényvédelmi készítményekből szintén bő választék áll a pityókatermelők rendelkezésére. A célra a szakemberek az ACTARA 25 WG-t 0,06 kg/hektáros, a MOSPILAN 20 SP-t 0,06 kg/hektáros, az ALVERDE-t 0,025 százalékos (0,25 l/ha), vagy a DECIS MEGA 50 EW-t 0,03 százalékos (hektáronként 0,3 literes) töménységben ajánlják. A burgonyatermelők a megfelelő hatást akkor érhetik el, ha a permetező kezelést a kolorádóbogár lárváinak megjelenése utáni 4-5 napra időzítik.