Közel kétezer 12 és 15 év közötti gyermeket oltottak be egy nap alatt

Illusztráció MTI/Vajda János

Az elmúlt 24 órában 1903, 12 és 15 év közötti gyerek kapta meg a koronavírus elleni oltást Romániában – közölte csütörtökön az oltási kampány koordinátora.

Valeriu Gheorghiţă emlékeztetett, Románia az uniós tagországok közül elsőként kezdte el június 2-án a 12 és 15 év közöttiek koronavírus elleni oltását a Pfizer-BioNTech vakcinájával. Az elmúlt 24 órában 1903 gyerek vette fel az oltást, közülük 494-en Bukarestben, 178-an Kolozs, 140-en Ilfov megyében.

A gyerekek számára június 1-jétől lehet előjegyzést kérni az oltásra az erre létrehozott platformon keresztül, és az elmúlt 48 órában 4173 gyereket regisztráltak a szüleik.

Gheorghiţă rámutatott, a gyerekek számára a Pfizer-BioNTech oltóanyagát használó központokban kérhető az oltás, de a kampányhoz csatlakozott háziorvosi rendelőkben, az autós oltópontoknál vagy oltási maratonokon is megkaphatják a vakcinát. Egyik szülőnek kötelező módon el kell kísérnie a gyereket az oltásra, és hozzájárulását kell adnia az immunizáláshoz. A gyerekek is két dózist kapnak az oltóanyagból, 21 nap eltéréssel.

HN-információ