Közel 20 millió lejből gazdálkodnak Borszéken

Vendégváró Borszék. Fotó: Borszéki Polgármesteri Hivatal

Borszék város idén közel 20 millió lejből gazdálkodik, amely összegnek több mint felét infrastrukturális beruházásokra fordítják ‒ közölte lapunkkal a borszéki önkormányzat. Ez azt jelenti, hogy a közel 20 millió lejes költségvetés 56,44 százalékát beruházásokra fordítják, továbbá közel 15 százalékot tesznek ki a személyzeti költségek, illetve 17,42 százalékot fordítanak javakra és szolgáltatásokra. A büdzsé mintegy 8 százalékát kamatra és hitelvisszatérítésre tartják fenn.

Az idei költségvetés több mint felét beruházásokra fordítják, amelyek közül kiemelkedik a 18 helyszínt érintő integrált fejlesztési pályázat. Ennek egyik legfontosabb elemének, a Zimmethausen Iskolaközpont teljes körű felújításának és berendezésének a kivitelezése még idén ősszel elkezdődik. A büdzsét áprilisi soros ülésén fogadta el a helyi önkormányzati testület.

Mint azt Mik József polgármester elmondta, a város költségvetési bevétele a lakosság arányához képest viszonylag nagy, meghaladja a fejenkénti 2500 lejt úgy, hogy ez még nem tartalmazza az ásványvízipari kitermelés után fizetett illetéket, amelynek 80 százaléka idéntől a helyi és megyei önkormányzatoknál marad. Ugyanakkor a fejlesztések is nagyságrendekkel nagyobbak, mint egy átlagos városban.

Sokrétűek az idei beruházások

Ami a beruházásokat illeti, a legnagyobb tételek ezen a téren Regionális Operatív Programon keresztül megvalósított integrált fejlesztési pályázat több mint kétmillió lejes önrésze, a középületek biomassza fűtésrendszerének kialakítása (1,47 millió lej), a polgármesteri hivatal felújításának folytatása (1,11 millió lej), az egészségház és melléképületének felújítása, illetve az épületegyüttes környezetének a rendbetétele (1,067 millió lej). Folytatódik a 49-es villa és melléképületének felújítása is, ezek együttes értéke meghaladja az egymillió lejt.

Az új wellnesz-központ befejezésére további 752 ezer lejt fordít az önkormányzat. Ezzel kapcsolatos újdonság, hogy Hargita Megye Tanácsa kiírta a közbeszerzést a borszéki wellnessközpont belsőépítészeti munkálataira. A közbeszerzésen meghirdetett beruházás összege áfa nélkül 1,7 millió lej. A cégek május 17-ig jelentkezhetnek ajánlatukkal. Mint ismeretes, a borszéki önkormányzat és a megyei tanács tavaly novemberben írták alá azt a társulási szerződést, mely által a megyei önkormányzat kétmillió lejjel vesz részt az új wellness- és fürdőközpont további munkálataiban.

Szintén a beruházások részét képezi a tömbházak környékének rendezése, illetve hőszigetelése. Első szakaszban a Köves (Pietrii) utcában található E3-as tömbház hőszigetelését végzik el 300 ezer lejből, illetve a már említett tömbház és a Kárpátok utcai E1-es tömbház közterületeinek felújítását 481.800 lejből.

A lakossági javaslatokat is figyelembe vettük

A tavaly decemberben elvégzett konzultáció során arról kérdezték a borszékieket, milyen fejlesztések kellene prioritást élvezzenek a következő költségvetési ciklusban. Arra is kérték a résztvevőket, fogalmazzanak meg javaslatot azzal kapcsolatban, hogy milyen beruházásokat végeznének el Borszéken 300 ezer lejes költségvetésből. A válaszadók számos olyan igényt fogalmaztak meg, amelyek már részét képezik több, pályázatból zajló beruházásnak. Ugyanakkor felmerült egy nagyobb játszótér építésének, illetve a Dózsa György utcai járda kialakításának az ötlete, ezeket a városvezetés be is építette a költségvetésbe. Előbbire 385 ezer lejt költ a város, a járdaépítésre pedig 200 ezer lejt.

Az önkormányzat egyik alapvető célja, hogy minél több uniós forrásból származó projektet megpályázzon, ezért több tervet, dokumentációt is előkészítenek. Ezek között található a város gázhálózatának kiépítésére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány, a Belvedere-villa dokumentációja, a bobpálya környékén létrehozandó szórakoztató központ tervei, vagy éppen a sípálya hóágyú rendszerének bővítése és modernizálása.

Szabadidős rendezvényekre is van keret

Noha a fejlesztések hangsúlyos szerepet kapnak az idei költségvetésben, az egyéb jellegű kiadásokról is beszámolt a borszéki önkormányzat. Az oktatás terén például anyagi költségekre 275 ezer lejben részesül a Zimmethausen Iskolaközpont. Különböző szabadidős rendezvényekre 150 ezer lejt különítettek el, a felekezetek támogatására 60 ezer lejt, míg sporttevékenység finanszírozására 40 ezer lej áll rendelkezésre. Továbbra is támogatják a Gyulafehérvári Caritas otthongondozói programját, erre a célra 67.200 lejt fizet az önkormányzat. Idén is bővítik a Kamenitzky Antal Városi Könyvtár könyvállományát, 20 ezer lejt szánunk erre a célra.

A fejlesztések mellett javításokra is költenek

Közel 1,3 millió lejt fordítanak idén a különböző infrastrukturális javításokra. Így 300 ezer lejt fordítanak a Nyíres és Hanzker patakok támfalainak javítására a Köves-utcai részen. Utak javítására 200 ezer lejt költenek, ugyanekkora összeget szánnak a kultúrház javítására. 82 ezer lejből a parkokat rendezik, 50 ezer lejt költenek az utcai bútorzat javítására, illetve szintén 50 ezer lejből javítják meg a köztéri szökőkutakat.

HN-információ