Köszönet a diákjainknak…

Szombaton, május 30-án zajlott a Vöröskereszt által szervezett Sanitarii pricepuţi – Ügyeskezű sanitécek verseny megyei szakasza a megyeszékhelyen, a központi parkban.
A versenyre való felkészülés időt, energiát, nagyon sok munkát igényelt, három általános iskolából készítettem fel egy-egy csapatot: Petőfi Sándor Általános Iskola, József Attila Általános Iskola, Liviu Rebreanu Általános Iskola. A felkészítést úgy szerveztem meg, hogy az elején az egész osztálynak tartottam elsősegély-nyújtási órákat, majd a végén választottuk ki, illetve jelentkeztek, akik részt akartak venni a versenyen. A három iskolában párhuzamosan zajlottak az előkészületek. A tanulók nagy lelkesedéssel készültek, s a végén például a Petőfi iskolából a 75 VII. osztályos tanuló közül alig gyűlt össze az öt tanuló: Csáka Krisztián és Rusu Hunor aktív részvételével, Dalma, Laczkó Attila, Csibi Renáta képviselték az iskolát.
A József Attila iskolából Patrícia, Dorottya, Bendi, Zolika, Szilárd és Tímea képviselte volt felemelő. A Liviu Rebreanu iskolából is alig gyűlt össze öt leány.
A felkészülés idején nehézségek voltak, nem mindenki értette meg a pedagógusok közül sem a verseny jelentőségét, ahelyett, hogy segítettek volna, voltak, akik akadályozták. Minden nehézséget elfelejtettem, amikor a gyermekek közé mentem, akik tanító néninek, orvos tanítónak, doki mamának, Annuska doktor néninek szólítottak. Azt, amit a tanulók most elsajátítanak, egy életre szól. A tanulók fogékonyak különösen akkor, amikor közvetlenül érintve vannak. Nagyon ügyesen kötöztek, és elsajátították az elsősegélynyújtás alapvető szabályait és a gyakorlatban is bemutatták. Sajnos, nagyon sok pedagógusra ráférne egy ilyen képzés, mert amikor a baj megtörténik, a pedagógus látja először a gyereket az osztályban vagy a sportpályán. Nem minden iskolában adatik meg, hogy orvos is legyen és asszisztensnő is (túl nagy kényelem ez a pedagógusoknak!). S ez a helyzet nem javul, mert egyre kevesebb orvos vállalja az iskolaorvosi munkát, azért a fix fizetésért.
Mindent a diákok lelkesedése, tenni akarása, leleményessége, tudásvágya pótol. Szakmai elégtétel átadni a tudást a fiataloknak és jóleső érzés a visszajelzéseket hallani a diákjainktól, akik lépten-nyomon segítenek, ha kell, mentőt hívnak… Itt jegyezném meg, hogy a Laczkó Kinga tanító néni II. osztályos tanulói már tudnak mentőt is hívni. Köszönet a három iskola tanulóinak, akik folyamatosan részt vettek a felkészítőkön és nem álltak le addig, amíg a versenyen részt nem vettek. A verseny nagyon komoly 19 kérdéses tesztből és három helyen gyakorlati elsősegélynyújtásból állt.
Kedves diákok! Én is sokat tanultam Tőletek, köszönöm azt a sok mosolyt, ölelést, szeretetet, amivel folyamatosan körülvettetek engem, így akárki megbántott, rám förmedt, mindennap újra tudtam kezdeni… Ti hálásak voltatok, vagytok és lesztek. Köszönöm a szüleiteknek, hogy felneveltek és elengedtek erre a versenyre. Nem adjuk fel, jövőben újra megyünk!
Dr. Gáll Anna,Csíkszereda11102986_426337424215490_665895827683208662_n