Könyvek áradata

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Több tízezer könyv érkezett a felhívásra

Másfél évtizede, augusztusban, gyilkos ár pusztított Székely­udvar­he­lyen és környékén. A nyikómenti falvakban mintegy hétszáz házat öntött el a víz, s a természeti katasztrófa számos emberéletet is követelt. Másfélszáz év óta nem sújtotta ilyen kataklizma a vidéket. A segítség sok helyről érkezett, s a Magyar Televízió is a tettek mezejére lépett. A közmédia vezetőit szeptemberi útjukra én is elkísértem, megdöbbentő volt számunkra az árvíz pusztítása. Az MTV számos alkalommal tudósított a katasztrófáról, s megfogalmazódott bennünk a gondolat, hogy szeretnénk mi is szerény eszközeinkkel segíteni a rászorulóknak: az elpusztult könyvtárak pótlását vállaltuk el. A Duna Televízió egyik vezetőjeként számos hasonló munkát bonyolítottam le, s így engem bíztak meg a kezdeményezés részleteinek kidolgozásával. Előbb népszerű műsorunk, a Telesport tett közzé felhívást gyűjtésre, majd meghirdettük könyvgyűjtő akciónkat az árvízkárosult települések könyvtárainak megsegítésére. Karitatív tervünkhöz a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése is csatlakozott. Főhadiszállásul az akkor még átépítés előtt álló Bojtár utcai telephelyet jelöltük ki, Budapest több kerületében állítottunk fel könyvgyűjtő pontokat, ahol szakképzett munkatársak válogatták a behozott köteteket. Több riportban is kértük nézőinket, hogy ne az értéktelen könyvektől szabaduljanak meg, s felhívtuk a figyelmet a gyermekkönyvek fontosságára. A sajtót is megmozgattuk, egy rendhagyó sajtótájékoztatóra invitáltuk az újságírókat a Bojtár utcába, ahol a tollnokok – társadalmi munkában – együtt szortírozhatták a műveket az intézmény dolgozóival.
A szeptemberben sugárzott felhívásra a nézők és a könyvkiadók is segítőkészen reagáltak. Egy teljes kamiont töltött meg az 1720 doboznyi könyv, melynek darabszáma meghaladta az 55 ezret. Figyelemreméltó eredmény: egymás mellé helyezve a köteteket, egy kilométernyi polcra lett volna szükség. A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete már korábban elvállalta az akció védnökségét, így tevékenysége biztosíték volt arra, hogy a könyvek a sokat szenvedett települések bibliotékáit gazdagítsák.
A szállítmányt az egyetem utáni első munkahelyem, az Építőipari Szállítási Vállalat ingyen juttatta el a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárba, ahol azonnal elkezdődött a könyvek elosztása. December 9-én rendeztük az ünnepélyes átadást, az MTV vezetői a MÚRE vezetőinek adták át a küldeményt, Ambrus Attila elnök és Karácsonyi Zsigmond ügyvezető elnök köszönte meg a nemzeti főadó munkáját.
A szállítmányt végül 22 település közművelődési intézményébe szállították. Jó helyre kerültek, számos iskolai könyvtárban találkoztam azóta is a „Magyar Televízió ajándéka” megjelöléssel ellátott kötettel. Nem dolgoztunk tizenöt éve hiába.

Csermák Zoltán