Kitakarították Büdösfürdőt

A Csíkszentimrei Büdösfürdőt megtisztították a felelőtlenül szétszórt szeméttől, valamint a helyi szabadtéri hokipályát is előkészítették a téli időszakra. Az elmúlt hétvége az összefogásról és az önkéntes munkavégzésről szólt Csíkszentimrén. Két napon át tartó megfeszített munkába került, de sikeres volt az önkéntesen vállalt nagytakarítási akció.

A büdösfürdői szemétgyűjtő akciót Kopacz András a Csíkszentimrei Büdösfürdő Facebook-csoportban közzétett bejegyzése váltotta ki. A bejegyzésben ugyanis a mofetták körüli szeméthalmokra hívta fel a figyelmet – mondta el lapunknak Fülöp Kinga, Csíkszentimre alpolgármestere.

– A bejegyzést látva mi, a hivatal dolgozói úgy gondoltuk, hogy ez a munka egyébként is ránk várna, vagy azokra az önkéntes fiatalokra, akiknek fontos a környezet tisztán tartása és szívügyüknek tekintik a természetvédelmet. Úgy döntöttünk, hogy a hét utolsó munkanapját a szemétszedésre szánjuk. A hivatal dolgozóival közösen próbáltuk összeszedni a Büdösfürdőn szétdobált szemetet – mondta az elöljáró.

Önkéntesség. Szükség volt a lelkesedésre ennyi szemét elhordásához

Maradt még tennivaló

Hozzáfűzte: miután nem sikerült mindent eltakarítaniuk, a hét folyamán az Eco-Csík térségi hulladékgazdálkodó céggel egyeztetve, még egy napra kénytelenek lesznek visszatérni, valamint a szociális segélyben részesülő munkásokkal a nagyobb hulladékokat összegyűjteni. Az alpolgármester megjegyezte, hogy a tavasz folyamán szervezett lomtalanítás alkalmával mindenkinek lett volna lehetősége kirakni minden nagyobb szemetet meg a fölöslegessé vált háztartási bútordarabokat.

Úgy gondolom, nem megoldás a tél előtt kirakni vagy egyáltalán eldobni a szemetet, abban reménykedve, hogy a hó majd eltakarja, mert attól tavasszal, olvadáskor még ugyanúgy ott lesz a szemét. Környezetünkben a mai napig elég nagy problémát jelent a mezőn, erdőn történő szemetelés, ezen a téren hatalmas változásra lenne szükségünk, akár állami törvénykezés szintjén is – jelentette ki Fülöp Kinga. Mint részletezte: a büdösfürdői szemét elszállítása az idei évben az önkormányzatot nagyon megterhelte. Büdösfürdőn a járványhelyzet kö­vetkeztében a nyaralók száma jelentősen megnövekedett, mert idén a közeli nyaralóhelyek szerepe felértékelődött az utazási korlátozások miatt. Kifejtette: a hétvégi házakat bérbeadóknak is kötelezniük kellene valamilyen módon a nyaralójukban tartózkodókat a szemét megfelelő tárolására, eltakarítására, akár úgy is, hogy az magukkal vitt élelmiszerek csomagolóanyagait  majd üresen szállítsák haza, vagy legalább a hulladéktárolókba.

Hokipálya körüli munkák  

Nemcsak a Büdösfürdő takarításáról szólt a közösség számára az elmúlt hétvége. A helyebeliek, a község vezetőivel kalákában előkészítették a csíkszentimre hokipályát, hogy a szabadtéri korcsolyázásnak kedvező időjárás esetén már használatba is lehessen azt venni. Az önkéntesek térdig érő vízben állva kaszálták a nádat, valamint a környéket is kitakarították. Mindezt jó hangulatban és az összefogás jegyében.

– A pálya nemcsak a helyi lakosság körében örvend nagy népszerűségnek, hanem a környékbeli, szomszédos településekről idelátogató korcsolyázni vágyók is szívesen jönnek – mondta el lapunknak Kencse Előd, Csíkszentimre polgármestere. Hozzáfűzte: a hokipálya előkészítését minden évben szívügyé­nek tartja Jakab Károly, a helyi Csíkszentimrei Sasok Hokiklub Egyesületének vezetője. Ezért az önkormányzat is felelősséget vállal és kiveszi a részét a munkából.

A polgármester úgy fogalmazott: a csíkszentimreiek minden évben elkötelezettek a pálya üzemeltetése mellett, remélik, hogy majd egyszer egy födött csarnok állhat a jelenlegi szabadtéri jégpálya helyén, de addig is mindent megtesznek, hogy a télen is, a fagyok beálltával, már jó hangulat uralkodjon a pályán.